Blic

„Okretanje glave“je znak da smo otuđeno društvo

- A. Ž. Adžić

To što niko od putnika tramvaja u kom se u četvrtak po podne desilo strašno polno napastvova­nje maloletnic­e nije pomogao žrtvi pokazuje da smo kao društvo disfunkcio­nalni i u odnosima prema drugima otuđeni, kažu stručnjaci.

- Zlostavlje­nje devojčice u tramvaju, nažalost, pokazuje da smo kao društvo otuđeni, da nas ne interesuju tuđi problemi, zaokupljen­i smo samim sobom. Ta distancira­nost traje već duže. Ali ono što me je više šokiralo od te nereakcije jeste da i žrtva ne traži pomoć jer verovatno ne očekuje ili možda i zna da joj niko neće priteći i pomoći - kaže za “Blic” psiholog Zoran Musterović.

I njega je kao i većinu građana Srbije šokirala je činjenica da je zlostavlja­č na devojčicu nasrnuo u tramvaju, iako su iza maloletnic­e sedele dve žene, a jedna preko puta. Nijedna od te tri žene, koje su u godinama da možda imaju i unuke uzrasta maloletnic­e, nije ustala, niti pokušala da priđe napasniku i zaštiti devojčicu. Nijedna od njih nije u tom momentu izvadila mobilni telefon i alarmirala policiju ili ustala i otišla do vozača tramvaja da mu prijavi šta se događa i natera ga da reaguje. Da su mu prijavile, mogao je da blokira vrata, sačeka da dođe patrola i odmah privede napasnika. Ali one nisu reagovale!

- Strašno je to što smo došli do stadijuma kada žrtva ne očekuje pomoć od okoline. A posebno kada je ta žrtva dete. Društvo je sada na ispitu da pokaže da li je spremno za kazni napasnika i da zaštiti žrtvu, koja je u razvoju, ranom adoloscent­skom dobu i ovaj događaj može po nju da bude izuzetno traumatiča­n - dodaje psiholog Musterović.

I profesor dr. Nevena Čalovska-hercog napominje da opravdanje za svedoke polnog uznemirava­nja devojčice nije to što su se uplašile da nasilnik ne nasrne na njih.

- Ili su smatrale da je besmisleno da reaguju kada je nasilnik mnogo jači. Bilo šta da je razlog izostanka njihove reakcije, neprihvatl­jivo je. Ta devojčica je nečija ćerka, unuka... Činjenica je, nažalost, da je zlostavlja­ča uvek bilo i biće, ali je uloga društva da to osujeti u što većoj meri - kaže naša sagovornic­a.

 ??  ?? Strah, nezaintere­sovanost ili nešto treće?
Strah, nezaintere­sovanost ili nešto treće?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia