Blic

Ako bi, onda ništa

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Drama, burleska il’ šta već... sa Narodnim pozorištem traje i s pravom je postala predmet velike pažnje.

Znatno tiše, iako je hronološki pre počela, prolazi priča o promeni na čelu muzeja „Nikola Tesla“.

Podsetimo, sa tog mesta je smenjen Branimir Jovanović, koji slovi za velikog poznavaoca Teslinog rada. Kako se, između ostalog, moglo saznati iako niste iz naučnih krugova, dvadeset godina je istraživao originalnu građu, koja obuhvata 160.000 dokumenata, 50.000 novinskih isečaka i drugo.

Na njegovo mesto postavljen­a je dotadašnja beogradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, koja se iz nove fotelje brže bolje predstavil­a i proslavila „prvim i drugim Kosovskim bojem“kao i izjavom „Muzej Nikole Tesle je jedna od 30 ustanova koje sam vodila i već imam dosta planova i projekata“. I da ne nabrajamo.

# Priča o promeni na čelu muzeja „Nikola Tesla“prošla je u senci dešavanja u Narodnom pozorištu

Na mesto gradskog sekretara za kulturu, opet podsetimo, došla je sa direktorsk­e pozicije u Kulturnom centru Beograda, u koju je sela 2014. Prethodno, po struci profesor srpskog jezika i književnos­ti, radila je u „Pošti“do 2010. Kada je došla na najvažnije mesto u gradskoj vlasti kad je o kulturi reč, na sve strane se, obično oborenog pogleda i u pola glasa, govorilo „ćuti, ne pitaj... ne znaš ti čija je ona... ne diraj ako ti je život mio...“. Istina nezvanično, ali ispostavil­o se da je Ivona Jevtić zaista miljenica ljudi iz samog vrha vlasti.

Učinak doskorašnj­e sekretarke za kulturu u obe dosadašnje rukovodeće fotelje (u kulturi) je posebna tema; od gradskog konkursa za kulturu pa nadalje.

No, ostavimo po strani niz dilema koje navedeno nameće, i bez ikakve primisli, a kamoli pominjanja, o političkim/partijskim bojama, postavlja se pitanje da li bi iko, a naročito oni koji odlučuju o kadrovskoj politici, nekom sebi bliskom i dragom mladom stvorenju, nekom do koga mu je istinski stalo, rekao: „Treba da se ugledaš na ovu ženu, ona da ti bude uzor, takvi zavređuju najviše pozicije...“.

Ako bi, onda ništa.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia