Blic

Slikar koji je Pikasu rekao: “Skup sam ja za tebe!”

DELA UROŠA TOŠKOVIĆA U INTERNACIO­NALNOM UMETNIČKOM STUDIJU

- Predrag Vujanac

Izložba „Uroš Tošković – Crteži, slike i objekat“otvorena je u valjevskom Internacio­nalnom umetničkom studiju “Trnavac” i pred publikom će biti narednih mesec dana.

Dela jednog od najboljih evropskih crtača današnjice, crnogorsko­g umetnika Uroša Toškovića (86), drugi put su izložena u Valjevu. Prvi put se to dogodilo već davne 1994. godine u Modernoj galeriji, zadužbini Ljube Popovića i domu slikara Mediale. Sada je u “Trnavcu” izloženo 28 radova ovog umetničkog buntovnika, nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine. Među tim radovima, potpisanim sa njegovim svetski prepoznatl­jivim „Tochkowitc­h“, su slike i crteži različitih formata, rađeni tehnikama ulje na platnu i kartonu, pastel na platnu i kartonu, kombinovan­om tehnikom, tušem i grafitnom olovkom na papiru, temperom na kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta.

Govoreći o umetniku s kojim druguje pune četiri decenije, kolekciona­r, galerista i publicista Momčilo - Moša Todorović podseća da Toškovića često opisuju kao nimalo veselog neshvaćeno­g genijalca i osobenjaka, ali mu kritičari priznaju pijedestal među evropskim i svetskim crtačima.

- Živeći 20 godina u Parizu, on je poznavao najveće umetnike tog doba, poput Pikasa, Dalija, Sartra, Joneska. Bata Mihailović mi je pričao da je Pikaso hteo da kupi jedan od njegovih crteža, ali mu je Tošković odgovorio – “skup sam ja za tebe”. Petar Omčikus u razgovoru sa Dadom Đurićem ga hvali da je veliki slikar, a Dado odgovara – “ja sam nula za Toškovića”. Kad se pomene njegovo ime, slikari staju mirno – ispričao je Todorović u “Trnavcu” anegdote o Toškoviću.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, čija likovna kritika otvara katalog koji prati ovu značajnu izložbu u Internacio­nalnom umetničkom studiju, opisuje Toškovića kao „nepatvoren­og osobenjaka i samotnjaka“, čije svako delo, svejedno da li je crtež, ulje ili skulptura, svedoči da je on „ličnost koja svim suštinskim životnim pitanjima pristupa srcem, duboko emotivno, iskreno i spontano“.

Izložbu, koja će pred publikom biti narednih mesec dana, otvorio je ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović.

Živeći 20 godina u Parizu, on je poznavao najveće umetnike tog doba

 ??  ?? Uroš tošković
Uroš tošković
 ??  ?? izložba će biti otvorena još mesec dana
izložba će biti otvorena još mesec dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia