Blic

Borjan pisac moderne istorije crveno-belih

JEDAN OD RETKIH KOJI JE ODBRANIO PENAL NA „ENFILDU“

- A. Bulatović

Dugogodišn­ji golmani Liverpula Ježi Dudek, Dejvid Džejms, Loris Karijus i aktuelni Alison imaju takođe po jednu odbranu sa bele tačke na čuvenom stadionu.

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Liverpula u trećem kolu C grupe Lige šampiona sa 4:0, golovima Mohameda Salaha u dva navrata, te Roberta Firmina i Sadija Manea. Meč na “Enfildu” bio je pod potpunom autokratij­om ekipe Jirgena Klopa tokom 90 minuta, ali se jedno lice izdvojilo iz redova srpskog šampiona Milan Borjan, koji je pomoću prečke sprečio Sadija Manea da ga matira sa kreča.

Čuvar mreže sa “Marakane” je četiri puta vadio loptu iz mreže, međutim, ono što je radio mimo toga ispisuje neke nove stranice moderne Zvezdine istorije. Čak sedam puta je odbijao udarce vicešampio­na Evrope koji nije imao nameru da se zaustavi ni posle trećeg pogotka. U nekoliko navrata je gol crveno-belih bio ozbiljno ugrožen, ali je Borjan pokazao izuzetnim intervenci­jama da je najbolji član Zvezde, a sa druge strane “najneefika­sniji”.

Posle čak 11 odbrana u Parizu, tek ovaj učinak pantera crveno-belih na slavnom stadionu u Mersisajdu dokazuje konstantan kvalitet koji pruža na svakom susretu u Ligi šampiona, računajući i kvalifikac­ije. I ne samo to. Borjan ulazi u društvo Liverpulov­ih golmana, jer je uspeo nešto su njegovi protivnici među stativama u crvenom dresu uradili tek za nekoliko sezona, a ne 90 minuta koliko je trebalo golmanu poraženog tima.

Na primer, legendarni Ježi Dudek ili Dejvid Džejms imaju po jednu odbranu sa bele tačke na “Enfildu” za dosta vremena provedenog u Liverpulu. Loris Karijus, do prošle sezone član crvenih, a sada deo Bešiktaša, često crvene zvezde, dobio je pohvale od sva tri protivnika sa kojima su crveno-beli Igrali u grupnoj fazi lš je bio osporavan u javnosti i kod navijača, takođe ima jedan skinut penal. Isto toliko do sada nije primio aktuelni čuvar mreže Liverpula, Brazilac Alison, dok su neki najistaknu­tiji poput Simona Minjolea (odbranio osam puta), Reja Klemensa (9), Eliše Skota (15) i Sema Hardija (15).

Uz ovakve činjenične stvari imaće Borjan šanse da odlične individual­ne učinke popravi, ali se “delije” nadaju da će u preostala tri duela u grupnoj fazi imati manje muka nego u dosadašnji­h 270 minuta.

 ??  ?? milan borjan, golman
milan borjan, golman

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia