Blic

Probudio se i rekao: „Tata, vodi me kući“

LEKARI SE IZBORILI ZA ŽIVOT MLADIĆA POSLE 16 DANA KOME

- B. JANAČKOVIĆ

Lekari Kliničkog centra u Nišu uspeli su da se izbore za život Vladimira Miletića (17) iz Bobovišta kod Aleksinca koji je teško povređen 1. oktobra oko 6.15 časova, kada ga je u ovom aleksinačk­om selu kamionetom „isuzu D maks“pokosio Dejan K. (43) iz Aleksinca, koji je potom pobegao!

Miletić je zadobio izuzetno teške povrede glave i pluća, opasne po život i primljen je na Kliniku za anesteziju sa vrlo neizvesnom prognozom. No, posle 19 dana na Klinici, tokom kojih je dve nedelje bio u komi i na aparatima za disanje, njegovo zdravstven­o stanje se znatno poboljšalo pa je 22. oktobra prebačen u bolnicu u Aleksincu.

- Kada je skinut sa aparata za disanje, prve reči su mu bile “vodi me kući”, a onda je zaplakao. Imao sam osećaj da će da mi pukne u grudima, jedva sam uspeo da zadržim suze. Od 1. do 18. oktobra je bio na aparatima dok ga nisu prebacili u Aleksinac. Teško sam izdržao sve to, nisam bio živ. I sad imam neki strah. Kažu da će duže trajati oporavak, ali nadam se da će dobro da se završi. Kažu da je najgore prošlo - priča otac mladića Miroslav Miletić.

- Od početka sam tražio od doktora da mi iskreno kažu stanje. Rekli su mi, što je do nas mi smo uradili, krvarenje je zaustavlje­no, šanse su 50:50. Hvala im što su bili iskreni i što su uradili maksimum da se Vladimir oporavi. Zahvaljuje­m se i komšiji koji ga je našao pored puta jer je pitanje da li bi preživeo da je naišao pet minuta kasnije. Hitna pomoć je došla brzo, svaka čast i lekarima Klinike za anesteziju, kaže Miletić.

Direktor niške Klinike za anesteziju prof. dr Radmilo Janković kaže da je Vladimir primljen sa hematomima na obe strane mozga, prelomom kostiju lica i teškom kontuzijom pluća.

- Obično je stepen preživljav­anja sa ovakvim povredama jako nizak. Njegove godine i kondicija, a i naša posvećenos­t posle operacije su uticali da se sve dobro završi, kaže dr Janković. Doktorka Branka Božidarevi­ć, koja je od početka bila uključena u lečenje, kaže da je epidruraln­i hematom smrtonosna povreda ako se ne operiše na vreme.

- Operisan je hitno, bio je dugo u komi i bilo je neizvesno... A onda je počeo da se oporavlja, da se rasvešćuje. Uz pravovreme­nu neurohirur­šku intervenci­ju, terapiju i njegovu mladost, došlo je do oporavka mozga. Za nas lekare nema veće sreće, veli dr Božidarevi­ć.

Inače, Miroslav je Vladimira podizao sam od njegove četvrte godine, kada mu je umrla supruga.

Stepen preživljav­anja sa ovakvim povredama je nizak. Njegove godine i kondicija i naša posvećenos­t posle operacije su sprečili najgore, kaže dr Janković

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia