Blic

Olivera Jevtić, ipak, nije brža od voza Zrenjanin - Novi Sad

IZ „ŽELEZNICA“KAŽU DA JE PRUGA DUPLO DUŽA OD DRUMSKE DEONICE

- Tanjug

Posle saopštenja da vozovi na ponovno uspostavlj­enoj liniji između Novog Sada i Zrenjanina putuju duže od tri sata, i serije duhovitih komentara građana da je voz sporiji od maratonke Olivere Jeftić, iz “Infrastruk­tura železnice” objasnili su zašto je toliko vremena potrebno da se pređe ova deonica.

U saopštenju se kaže da je ova relacija duga 96 kilometara, odnosno gotovo dvostruko duža nego drumska, te da nije ni uspostavlj­ena kako bi bila konkurentn­a na čitavoj deonici drumskom saobraćaju.

- Vozovi imaju tarifski rang “regio” i povezuju veliki broj naselja sa Novim Sadom i Zrenjanino­m, i to Rimske Šančeve, Kać, Budisavu, Šajkaš, Vozovi posle rekonstruk­cije idu brzinom od 80 kilometara na sat, ali staju na čak 14 stanica, tvrde u „Železnicam­a Srbije“

Vilovo, Gardinovac, Lok, Titel, Knićanin, Perlez, Farkaždin, Orlovat i Lukićevo, pa sada stanovnici ovih mesta duž pruge imaju redovan i pouzdan železnički prevoz - kaže se u saopštenju.

U „Infrastruk­turama“

kažu i to da je sa čak 14 stanica između Novog Sada i Zrenjanina voz na kraćim relacijama konkurenta­n drumskom saobraćaju.

- Primera radi, mesečna pretplatna karta za đake između Novog Sada i Titela je 3.125 dinara, a vreme putovanja je kraće nego autobuskim prevozom - tvrde u ovom preduzeću.

Na vreme putovanja vozova utiče i njihovo stajanje u ukrsnici Orlovat stajalište, zbog racionalni­jeg korišćenja dizel-motornih garnitura. Iz Zrenjanina kreće jedna kompozicij­a, pa se u Orlovatu razdvajaju vozovi ka Novom Sadu i Pančevu.

U „Železnicam­a“kažu i da je pruga bila u lošem stanju i prosečna brzina vozova bila je 20-30 kilometara na sat, sa većim brojem deonica gde su se kretali 10 km/h. Posle rekonstruk­cije, putnički vozovi saobraćaju brzinom od 80 kilometara na sat.

Rekonstruk­cijom 96 kilometara pruge nakon punih sedam godina ponovo je uspostavlj­en redovan putnički saobraćaj. Vrednost radova iznosila je oko pet i po milijardi dinara.

 ??  ??
 ??  ?? Rekord olivere Jevtić na maratonsko­j trci od 42,195 kilometara Je 2 sata, 25 minuta i 23 sekunde
Rekord olivere Jevtić na maratonsko­j trci od 42,195 kilometara Je 2 sata, 25 minuta i 23 sekunde

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia