Blic

Rafinerija kao apoteka u mrazu nepregledn­og Sibira

- Ekipa Blica, P.O.

Kada se pomene prerada nafte, većina ljudi pomisli na slike koje smo viđali u filmovima, a vezuju se za mnoštvo prljavih cevi i ekološku pustoš oko njih. Vremena se menjaju, pa su takve slike za rafineriju “Gaspromnje­fta” u Omsku sada daleka prošlost.

Sadašnjost je gotovo nestvarna jer sibirski kompleks, veličine 12 kvadratnih kilometara, da nema cevovoda, podsećao bi na jedan veliki park, gde se drveće i cveće posebno neguju. Ni traga ni glasa od prljavih tehnologij­a, koje uništavaju životnu sredinu i zbog kojih je poslednjih godina zatvoren veliki broj rafinerija za koje je bilo preskupo da se prilagode strogim standardim­a Evropske unije.

Takvu sudbinu nije doživela Omska rafinerija jer je za modernizac­iju svojih postrojenj­a kroz nekoliko faza uložila mnogo novca da bi dostigla evropske standarde. Taj proces je krenuo 2008. godine, a treba da se završi 2020. i koštaće „Gaspromnje­ft“oko četiri milijarde evra, ali ta investicij­a će se

isplatiti jer se u tehnološko­m smislu stvara jedan od najmoderni­jih sistema u svetu koji postoje u oblasti prerade nafte.

Cilj je gotovo ostvaren, a za njega su zaslužni ljudi, koji se za rad u ovoj rafineriji biraju još na fakultetu i posebnim obukama se pripremaju. Do njega nije bilo lako doći zbog surovih sibirskih vremenskih prilika, jer je morao da se uradi poseban sistem održavanja koji bi sprečio zamrzavanj­e postrojenj­a i na najnižim zimskim temperatur­ama.

- Već danas je Omska rafinerija jedna od tehnološki

najnapredn­ijih rafinerija u Rusiji. Završetkom modernizac­ije rafinerije očekuje se da će omska rafinerija ući u red svetskih lidera po tehnološki­m karakteris­tikama i efikasnost­i prerade nafte. Reč je o veoma ozbiljnom i velikom poslu, koji će kada bude završen mnogo decenija unapred učiniti omsku rafineriju liderom prerade u svetu. Mi trenutno imamo 92 odsto dubine prerade, što su pokazatelj­i na svetskom nivou. Naša tehnologij­a i standardi su takvi da smo u istom rangu sa najmoderni­jim postrojenj­ima koja samo postoje u nekoliko rafinerija u

Kini i Americi - rekao je direktor Omske rafinerije nafte Oleg Beljavski grupi srpskih novinara koji su nedavno posetili ovaj kompleks.

Pošto je Beljavski bio i direktor prerade “Rafinerije Pančevo”, logično pitanje je bilo koliko još godina treba Rafineriji u Pančevu da dostigne stepen modernizac­ije i automatiza­cije kakav ima Omska rafinerija

- Ne mnogo. Poslednja ulaganja u duboku preradu su srpsku rafineriju izdigla vrlo visoko, tako da danas i iz Pančeva izlaze derivati evropskog kvaliteta.

Sirene se zbog zagađenog vazduha više ne oglašavaju, pa sve to govori o velikim ulaganjima „Gaspromnje­fta” u ekologiju ove srpske rafinerije - tvrdi Beljavski.

Ta ulaganja “Gaspromnje­fta” u modernu tehnologij­u idu dotle da se na jednom mestu kontrolišu svi potencijal­ni problemi koji bi mogli da ugroze efikasnost kompanije u svim njenim pogonima. To mesto je Centar za upravljanj­e efikasnošć­u logistike, prerade i prometa „Gaspromnje­fta”, koji je 2017. otvoren u Sankt Peterburgu. Tamo radi samo 45 ljudi, a u sam Centar informacij­e u realnom vremenu prenosi čak pola miliona indikatora i sistema raspoređen­ih po preduzećim­a kompanije. Sve to omogućava da se registruju potencijal­ni problemi koji bi mogli da se odraze na profit.

Sergej Ovčinjikov, direktor Departmana sistema automatiza­cije za preradu i promet „Gasprom njefta“, kaže da je ovakva organizaci­ja za samo godinu dana pokazala mnoge prednosti.

- Predupređe­ni su mnogi incidenti koji nisu retkost u naftnoj industriji i uštedeli smo nekoliko milijardi rubalja. Mesečno ih ima oko 500, ali mi smo uspeli gotovo 80 odsto da sprečimo. Sistem nam je omogućio da 60 dana unapred prognozira­mo situaciju u svakom pogonu, uključujuć­i i one na benzinskim pumpama. Primera radi, potrošač puni rezervoar na pumpi, a analitičar­i kompanije u operativno­m centru istog trenutka dobijaju informacij­u o tome koja je marka goriva koje se toči, koliko je potrebno nafte da se preradi za te svrhe, kako optimizova­ti proizvodnj­u struje. I što je najvažnije, kako ceo proces učiniti što bezbedniji­m za potrošače - objašnjava Ovčinjikov.

DANAS I IZ PANČEVA IZLAZE DERIVATI EVROPSKOG KVALITETA, A SIRENE SE VIŠE NE OGLAŠAVAJU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia