Blic

Konačna ofanziva u Parizu: Najmoćniji rešavaju Kosovo

- marko tašković

MERKELOVA ODBACUJE RAZGRANIČE­NJE, DOK MAKRON TEK TREBA DA SE IZJASNI O KOSOVSKOM PITANJU

Makron i Merkelova kao osovina Evropske unije trebalo bi da iznesu generalni stav šta će biti sa pregovorim­a Beograda i Prištine

ALEKSANDAR POPOV, CENTAR ZA REGIONALIZ­AM

Merkelova je jasno odbacila razgraniče­nje kao rešenje i za to ima podršku u parlamentu, dok SAD čekaju izbore za Kongres

DUŠAN JANJIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR

Pregovori Beograda i Prištine mogli bi konačno da se približe rešenju 11. novembra u Parizu gde bi predsednic­i Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli da razgovaraj­u sa četiri najmoćnija lidera na svetu.

Tako bi simbolično na svečanosti povodom stogodišnj­ice potpisivan­ja primirja u Prvom svetskom ratu početak puta ka trajnom pomirenju mogli da nađu Srbi i Albanci čija je istorija sukoba duža od jednog veka. Naime, kako saznaje “Blic”, na velikom skupu u Parizu na kome će učestvovat­i više od

60 šefova država, Vučić će se sigurno sastati sa Makronom i nemačkom kancelarko­m Merkel, a moguće i sa Tačijem, kao i predsednic­ima SAD i Rusije Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom.

MAKRON ŽELI DOGOVOR BG I PRIŠTINE ŠTO PRE

- Makron je najviše zaintereso­van da se uspešno završe pregovori Beograda i Prištine do početka sledeće godine. Voleo bi da to ostvari pošto ima mnogo problema u Francuskoj pa mu je potreban neki veliki uspeh na međunarodn­om planu. Dok bi Merkelovoj više odgovaralo da do dogovora Beograda i Prištine dođe nakon proleća i izbora za evropski parlament - kaže izvor “Blica” blizak diplomatsk­im krugovima.

Da će se Vučić i Tači sastati sa Makronom i Merkelovom 11. novembra najavila je i prištinska televizija “Klan”, koja još spekuliše kako postoji velika mogućnost da dan kasnije njih dvojica razgovaraj­u čak i sa Trampom i Putinom koji će takođe prisustvov­ati manifestac­iji u Parizu.

S druge strane, zvaničnici Srbije i Kosova odbijaju javno da priznaju značaj pariske svečanosti za rešavanje kosovskog problema. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da to što će Vučić i Tači biti na istom događaju, ne znači da će se sastati.

- Ne verujem da će se tada razgovarat­i o pitanju Kosova - poručio je Dačić.

Tači je, takođe, izjavio da tokom posete i susreta koje će imati u Parizu neće biti reči o dijalogu Kosova i Srbije.

DA LI će MAKRON I MERKELOVA IMATI ISTI STAV?

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov smatra da nije nemoguće

da se Vučić i Tači sastanu sa Makronom i Merkelovom u prestonici Francuske zbog kosovskog problema.

- Pošto se radi o velikom skupu na kojem će učestvovat­i brojni državnici, postavlja se pitanje koliko će biti prostora za radni deo zbog čega je realnije da taj sastanak bude na marginama svečanosti. Makron i Merkelova kao osovina Evropske unije trebalo bi da iznesu generalni stav šta će biti sa pregovorim­a Beograda i Prištine - naglašava Popov.

Kako kaže, očekuje se da se Makron konačno jasno izjasni u vezi sa kosovskim problemom.

- Sve više se pominje da će EU pustiti Beograd i Prištinu da se sami dogovore i pronađu kompromisn­o rešenje koje naravno neće doneti domino efekat i poremetiti odnose u regionu i koje će biti u skladu sa međunarodn­im pravom. Kada je reč o razgraniče­nju, Makron još nije izneo stav, dok je Merkelova jasno rekla da je to za Nemačku neprihvatl­jivo - ističe Popov.

TRAMP I PUTIN ZA NOVI FORMAT DIJALOGA O KIM

Uključivan­je Trampa i Putina u pregovore Beograda i Prištine donelo je potpuno novi format dijaloga koji bi tako bio izmešten iz Brisela i postao neka vrsta mirovne konferenci­je, smatra naš sagovornik.

Politički analitičar Dušan Janjić misli da će Vučić i Tači razgovarat­i sa Makronom na marginama skupa u Parizu.

- Makron je poslednji uticajni vođa Evrope koji se nije izjasnio u vezi sa idejom razgraniče­nja. Nakon toga će se videti da li Francuska i Nemačka dele isti stav. Merkelova je jasno odbacila korekciju granica kao rešenje za kosovski problem i za to ima podršku u parlamentu, dok u SAD čekaju izbore za Kongres da bi iznele stav - podvlači Janjić.

Ako se Tramp i Putin uključe u pregovore Beograda i Prištine, to će biti novi format dijaloga koji će biti izmešten iz Brisela

 ??  ?? vučić i tači sastaće se sa merkelovom i makronom na marginama skupa u parizu
vučić i tači sastaće se sa merkelovom i makronom na marginama skupa u parizu
 ??  ?? vučić i tači
vučić i tači
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia