Blic

Tela plutaju vodom , stradale i bebe

Avion indonežans­ke kompanije „Lajon er“koji je poleteo iz Džakarte sa 189 putnika srušio se u more 13 minuta nakon što je poleteo u ponedeljak ujutru.

- Milica bajić

u

Avion je poletao u nekoliko minuta pre pola sedam ujutru sa aerodroma u Džakarti. Planirani let trebalo je da traje sat i 30 minuta, međutim prema podacima portala za praćenje letova „Flajt radara 24“, već na već na visini 610 metara, uočeni su prvi problemi. Avion se spustio i skrenuo levo, pa se ponovo popeo i počeo da dobija na brzini, ali je na visini od 1.113 metra

s njim

izgubljen kontakt, oko 15 kilometara severno od indonežans­ke obale, nakon čega se srušio. Spasilačke službe saopštile su da ne očekuju da je bilo ko iz aviona preživeo. Među putnicima bilo je i jedno dete i dve bebe, potvrdile su lokalne vlasti. Potraga za telima biće nastavljen­a, dok ronioci pokušavaju da dođu do trupa aviona, za koji se veruje da se nalazi na dnu mora, na dubini od oko 35 metara.

Direktor indonežans­kog Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da će uzrok tragedije biti poznat tek kada se pronađu crne kutije, dok je Edvard Sirat, direktor „Lajon era“, rekao da su se istražitel­ji fokusirali na četiri faktora - mehanički, ljudski, meteorološ­ki i kriminalni.

- Sve su karte otvorene, a čini se da vremenske prilike nisu bile faktor - rekao je on.

Iz kompanije su potvrdili da je avion imao tehnički problem na prethodnom letu, ali tvrde da je on rešen u skladu sa procedurom.

Inače, reč je o modelu „boing 737 maks 8“koji se u saobraćaju koristi tek 18 meseci i promovisan je kao „najsigurni­ji avion na svetu“. U floti kompanije „Lajon er“nalazi se 11 modela ovog aviona. Jučerašnja nesreća prva je zabeležena na ovom modelu i druga najteža koja se dogodila u istoriji indonežans­kog aviosaobra­ćaja.

 ??  ?? 300 spasilaca, vojnika, ribara i policajaca angažovano je na pronalažen­ju tela žrtava.
300 spasilaca, vojnika, ribara i policajaca angažovano je na pronalažen­ju tela žrtava.
 ??  ?? rođaci i prijatelji u suzama čekaju vesti od spasilaca
rođaci i prijatelji u suzama čekaju vesti od spasilaca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia