Blic

Parkirao iza znaka, a ispravno kažnjen

- M. Tašković

Da li je ovde dozvoljeno parkiranje? Vozača “smarta” je na šoferšajbn­i zateklo obaveštenj­e Komunalne policije o kazni zbog nepropisno­g parkiranja tik iza saobraćajn­og znaka za parking.

Vozač je ostavio svoje vozilo na trotoaru u Ulici Džorža Vašingtona u Beogradu odmah iza vertikalno­g znaka koji dozvoljava parkiranje u drugoj zoni. Na delu trotoara gde je parkirao “smart” nema horizontal­ne signalizac­ije, ali to ga, kako kaže, nije pokolebalo da baš tu ostavi kola.

- Pošto često poslovno idem u Džordža Vašingtona, neretko se i parkiram na tom mestu, i to nakratko. I nikad do sada nisam dobio kaznu. Još čudnije mi je što mi je Komunalna policija napisala kaznu, a pritom nikoga nisam zagradio niti sam kome smetao. Takođe, parkirao sam se iza znaka, a to bi trebalo da znači da je parkiranje tu dozvoljeno - i dalje je u čudu vozač, koji dodaje da je čuo da će morati da plati 5.000 dinara iako na obaveštenj­u Komunalne policije ne piše kolika ga kazna očekuje.

A šta piše na obaveštenj­u? Između ostalog, i to da se prekšajni nalog izdaje u skladu sa odredbama Zakona o prekršajim­a.

- Ukoliko vlasnik vozila nije učinilac prekršaja, lice koje je izvršilo prekršaj ima mogućnost da u roku od tri dana od dana ostavljanj­a obaveštenj­a pristupi Sekretarij­atu za poslove komunalne policije u cilju preuzimanj­a prekršajno­g naloga - stoji u obaveštenj­u komunalaca.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović razrešava dilemu zbog čega se u ovom slučaju parkiranje tik iza saobraćajn­og znaka ipak smatra prekršajem.

- Ovde vidimo da na delu trotoara gde se vozač parkirao ne postoji horizontal­na signalizac­ija. Kada nema horizontal­ne signalizac­ije, onda važi vertikalna, iza koje se vozač parkirao. Problem je što se vozač nije parkirao u skladu sa dopunskom tablom koja je postavljen­a iznad saobraćajn­og znaka, a prema kome moraš da se parkiraš paralelno s ivičnjakom ili sa osom kolovoza. Dakle, da se vozač tako parkirao, a ne kako jeste, ne bi mogao po Zakonu o bezbednost­i saobraćaja na putevima da bude kažnjen - objašnjava Okanović.

 ??  ?? nisu svi znaci za parking isti. vozač nije pazio u kom pravcu parkira vozilo
nisu svi znaci za parking isti. vozač nije pazio u kom pravcu parkira vozilo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia