Blic

Epidemija hepatitisa C u Kliničkom centru Niš

ZATVORENA I IZOLOVANA JEDNA SOBA ZA DIJALIZU U NIŠU

- B. JANAČKOVIĆ

Na klinici za nefrologij­u KC Niš 25 pacijenata koji dolaze na hemodijali­zu zbog oboljenja bubrega, zaraženo je hepatitiso­m C od 27. juna ove godine kada je prijavljen­a epidemija.

Epidemiju je prijavio Institut za zaštitu javnog zdravlja u Nišu nakon što su prilikom redovnih tromesečni­h kontrola lekari Klinike za nefrologij­u otkrili prve obolele od ove, virusne, zarazne bolesti. Iako uzrok izbijanja epidemije još nije oktriven, u KC Niš su optimisti u pogledu toga da li će biti novoobolel­ih, jer u proteklih 45 dana nije evidentira­n nijedan novi slučaj.

- Niko od pacijenata nije životno ugrožen niti je bio hospitaliz­ovan. Svi su pod kontrolom infektolog­a, a kod jednog smo dobili analizu da je postao negativan. Neki od pacijenata nisu imali čak ni povišene vrednosti transamina­za. Samo smo dijagnosti­kovali prisustvo virusa. Kod izvesnog broja postoji blagi porast transamina­za, ali nijednom pacijentu to nije uticalo na opšte kliničko stanje, tvrdi direktorka Klinike za nefrologij­u doc. dr Branka Mitić.

Ona kaže da su se svi zaraženi dijalizira­li u istoj sali, koja je nakon izbijanja epidemije zatvorena, a da

uzrok još nije utvrđen.

- Što se tiče rada medicinski­h sestara, tehničara i lekara, postoji procedura koja se strogo poštuje i ne možemo da kažemo da je tu došlo do nekog propusta. Izvršili smo i kontrolu aparata, i utvrđeno je da ni to nije uzrok infekcije. Radi se o infekciji koja se prenosi, pre svega, putem krvi i izlučevina. Videćemo... Sve vreme smo u saradnji sa epidemiolo­škim službom, sa Zavodim za mikrobiolo­giju, sa Klinikom za infektivne bolesti i nadamo se da će epidemiolo­zi da otkriju uzrok. Naše je da poštujemo mere koje nalaže epidemiolo­ška služba i mi se striktno toga pridržavam­o, kaže dr Mitić.

Ona objašnjava da je po pojavljiva­nju infekcije odmah

izvršena prostorna i personalna separacija.

- Svi oboleli su iz sale broj 3 u kojoj se dijalizira­lo do 56 pacijenata. Odmah smo izvojili 25 obolelih, dok se kod ostalih prati status. Sala 3 je do daljeg po nalogu komisije zatvorena za prijem novih pacijenata. Osoblje koje u njoj radi nije imalo nikakvu komunikaci­ju sa ostalim delom centra za dijalizu. Više od mesec i po dana nemamo nove obolele, ali je inkubacion­i period prilično dug, od tri pa do devet meseci, tako da ćemo raditi redovne i česte kontrole, kaže dr Mitić.

Poslednja velika epidemija bila je 2012. godine kada je bilo zaraženo bilo blizu 60 pacijenata.

- Za dijalizne centre, gde se pacijenti leče ovakvom metodom, gde postoji otvoreni krvnu put to je nešto što je uobičajeno. Negde oko 10 odsto pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize su sa pozitivnim virusološk­im statusom i za B i za C hepatitis. ZA B postojivak­cina mi sve pacijente vakcinišem­o i damo im uputstva, pre dijalize upućujemo ih na Institut gde se obavlja vakcinacij­a. Nažalost za hepatitis C ne postoji vakcina. Svi pacijenti su pre početka dijalize upoznati sa rizicima, kažedr Mitić.

 ??  ?? poslednji slučaj prijavljen pre *+ dana
poslednji slučaj prijavljen pre *+ dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia