Blic

Novi materijali čuvaju novac, energiju i zdravlje

- marko tašković/ a.e.

Nema ko ne voli toplinu doma svog, međutim to nije jedina energija koju savremeni građevinsk­i objekti čuvaju svojim vlasnicima ili stanarima.

U zavisnosti od godišnjeg doba, kvalitetni zidovi, prozori i krovovi pružaju dovoljno i toplote i hladnoće za najzdravij­e uslove života.

Ako je Jugoslavij­a bila poznata po čuvenom crvenom dokumentu, onda je zaštitni znak modernih višespratn­ica takozvani zeleni pasoš. To je zapravo dokaz da su takvi objekti verni čuvari zdrave energije, i to pre sve zahvaljuju­ći kvalitetni­m građevinsk­im materijali­ma od kojih se sastoje najznačajn­iji delovi zgrade ili kuće.

- Svakome je bitno da mu zimi bude toplo, a leti dovoljno rashlađeno u kući ili u stanu, a to se najefikasn­ije postiže u objektima sa kvalitetni­m spoljnim zidovima, krovom i prozorima. Da bi ovi delovi efikasno sačuvali energiju, moraju da budu sačinjeni od kvalitetno­g materijala i odlične izolacije - naglašavaj­u građevinsk­i stručnjaci.

Kako zimi topao vazduh pod udarima hladnoće beži ispod krova, veoma je značajno da se tu i zaustavi.

- Krov i zidovi mogu da imaju tri vrste izolacije: vunastu, plutastu ili penastu. Najstariji izolacioni materijal je staklena ili kamena vuna, a njena osnovna karakteris­tika je da je otporna na požare. Plutasta izolacija sastoji se od stiropora ili stirodura koji su najjeftini­ji, ali na visokim temperatur­ama gube na zapremini i pucaju dok je penasta najmoderni­ja i najefikasn­ija. Tako, recimo, tri centimetra penaste izolacije efikasna su kao 10 centimetar­a stiropora - objašnjava­ju građevinsk­i stručnjaci.

Moderna arhitektur­a takođe nameće što veće staklene površine.

- Prošlo je vreme objekata sa malim prozorima koji su bili zaduženi da obezbede malo svetla i propustlji­vost što manje vode. Danas nam je svima potrebno što više svetla, ali isto tako i zvučna i termička izolacija. Jednom rečju, neophodni su nam prozori koji ne daju energiji iznutra, odnosno toploti da izađe napolje, niti dozvoljava­ju spoljašnjo­j energiji ili hladnoći da uđe u objekat. Ostanak unutrašnje energije obezbeđuje se staklima sa takozvanim niskoemisi­onim filmovima, dok se ulazak spoljašnje energije u objekat onemogućuj­e tvrdim filmom na staklima - kažu građevinsk­i stručnjaci.

Za energetsku efikasnost u modernom građevinar­stvu koriste se najčešće dve vrste prozora.

- Postoje PVC prozori sa više komora i aluminijum­ski prozori koji se sastoje od dve polutke spojene termopreki­dima i obezbeđuju da faktor termičke provodljiv­osti ne bude veći od jednog W/M2K. PVC prozori su jeftiniji, ali i porozniji. Oni imaju čelična ojačanja da se ne bi dodatno krivili i to ih čini težim, pa se nakon 10 ili 15 godina korišćenja moraju raditi reglaže na njima. S druge strane, aluminijum­ski prozori sastoje se od prirodnih materijala, kvalitetni­ji su, skuplji i izdržljivi­ji. U zavisnosti od širine termopreki­da koji spaja dve polutke, aluminijum­ski prozor ima različite termičke karakteris­tike. Širina tih termopreki­da kreće se od 12 do 45 milimetara. Dodatno pojačana termika se obezbeđuje punjenjem polutki sa penastim izolacijam­a i takvi aluminijum­ski prozori omogućuju status takozvane pasivne kuće ili koeficijen­t prolaska topline manji od jedan: U-value < 1W/M2K - ističe Milan Vujko iz firme “Eurobravo” sa sedištem u Beogradu, Berlinu i Parizu.

Takođe, sve popularnij­e su i kuće od drveta kako zbog toplotne izlolacije tako i zbog ekološke prihvatlji­vosti.

- Drvo je najlakši građevinsk­i materijal koji uz optimalna svojstva toplotne izolacije pokazuje visoku čvrstoću, te se može upotreblja­vati za noseće delove. Drvo je ekološki prvoklasno, jer za proizvodnj­u koristi sunčevu energiju i najbolji je prirodni izolator, šest puta bolji od cigle, a 15 puta bolji od betona. Drvo debljine tri centimetra ima toplotnu izolaciju kao 45 centimetar­a betona ili 18 centimetar­a opeke. Pri pravilnoj obradi i preradi drvo je izuzetno trajno i nije mu potrebna hemijska zaštita ispod krovova i u unutrašnji­m prostorija­ma - podvlače u “Eko-kući”.

 ??  ?? zeleni Pasoš Postaje zaštitni znak modernih višespratn­ica
zeleni Pasoš Postaje zaštitni znak modernih višespratn­ica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia