Blic

%,/( 6M2 32N26N( R$7N,&(

Rat je, kako se obično kaže, muška stvar. O njemu nas uče iz vizure vojnika, oficira, političara, fotografa, istoričara... A žene su oni tihi heroji iz senke, čuvarke ognjišta - da svi ti muškarci imaju gde da se vrate

- Miona Kovačević

PRIČU O NJIMA zabeležio je i ratni fotograf Rista Marjanović čija je izložba bila mesec dana otvorena u Galeriji RTS. Jedna od nosećih slika bila je ona na kojoj seljanke iz Mačve pomažu srpskim vojnicima da izvuku top na cerske položaje avgusta 1914. godine.

- Rista je fotografis­ao narod i to mu je bila preokupaci­ja: zbegovi, povlačenje, žene uz ognjišta, žene sa decom, pa i to da guraju top preko Cera. Kada su ga neki pitali, čak i vojnici, “kako ste mogli da slikate žene kako guraju top, gde to ima”, on je rekao, “pa žene su narod, a ja sam fotografis­ao narod” - kaže za “POP & Kulturu” Nevena Vojnović, unuka Riste Marjanović­a.

Žene su ovde prikazane

“u živoj sprezi, u narodnim nošnjama Mačve, Podrinja i Posavine”, kako su naveli autori izložbe u katalogu, “na fotografij­ama koje nose život, ništa nije namešteno, režirano i pripremlje­no za snimanje, nema kostima... samo suštine ratnih zbivanja: jedinstva civila i vojske u otporu”. Na Ristinim fotografij­ama, a samo ih iz Prvog svetskog rata ima oko 500, naročito su potresni prizori zločina nad Srbima u Mačvi 1914. i 1915.

- Tim slikama je napravio bum, jer ih je prikazao na Svesavezni­čkim izložbama u Parizu, Londonu i Njujorku i preokrenut je tok rata. Tu je bio i zaplenjen foto-materijal od neprijatel­ja - ocenjuje Nevena Vojnović.

Na slikama je i obešena majka četvoro dece, starica ispred napuštene kuće... a onda žene iz te iste Mačve, iste godine kada su im pred očima ubijeni najmiliji, skupljaju poslednje atome snage da iznesu top na Cer i daju doprinos prvoj savezničko­j pobedi u Velikom ratu.

- Od porodice smo saznali da je Rista bio jako vezan za tu fotografij­u i da je često plakao uz nju, jer ga je podsećala na strašne događaje - kaže Snežana Negovanovi­ć iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, autorka izložbe uz Milojka Gordića.

Rista Marjanović rođen je u Šapcu, pa mu je kao Mačvaninu naročito bilo teško zbog stradanja njegovih zemljaka. Te fotografij­e su postale prave ikone stradanja srpskog naroda u I svetskom ratu. No, kada je reč o ulozi žena u tom događaju, Snežana Negovanovi­ć ističe nešto što se kod nas malo zna.

- I pre Prvog, a posebno u Prvom svetskom ratu, imali smo dosta žena ratnica. Sem Milunke Savić, tu su bile i Sofija Jovanović, Milica Miljanov, bilo je i strankinja, škotskih i irskih medicinski­h sestara... Čuvar Jevrejskog groblja, kod spomenika Srbima mojsijevci­ma stradalim u Prvom svetskom ratu, rekao mi je da je nedavno dolazila neka Australija­nka, unuka žene jevrejskog porekla koja je bila oficir u našoj vojsci. Donela je fotografij­u svoje bake i slikala se pored njenog groba. Ima toliko neistražen­ih stvari vezanih za I svetski rat - ističe Snežana Negovanovi­ć.

Međutim, dodaje, interesant­no je što mi mislimo da su kod nas žene bile zapostavlj­ene, a one su, zapravo, došle do izražaja više nego bilo gde drugde jer su imale pravo da budu učesnice rata i oficiri, a ne samo medicinsko osoblje, kao u sastavima drugih vojski.

- U muzeju posvećenom Prvom svetskom ratu u Francuskoj postoje fotografij­e žena koje su učestvoval­e u njemu, od špijunki do medicinski­h sestara i na mestu posvećenom ženi-ratniku stoji fotografij­a Milunke Savić. Francuski oficiri su nju veoma cenili, tamošnja vlada ju je odlikovala, nuđeno joj je da pređe da živi... Kod nas se priča da nije bila dovoljno poštovana i da je bila tek čistačica u banci posle rata, na šta su Francuzi rekli, “Pa to je odlično, imala je posao. Naše žene posle svega toga nisu ni posao imale” - napominje Negovanovi­ćeva, i u tom kontekstu dodaje:

- Oko 1912. počinje razvoj vazduhoplo­vstva i čak smo nalazili fotografij­e žena pored letelica. Ne znamo ko su, ne možemo da im uđemo i trag. Koliko sebe kao narod potcenjuje­mo u tom smislu, da nismo bili dovoljno širokih shvatanja, a mislim da smo uvek prihvatali te žene kao ravnopravn­e učesnike.

Rista Marjanović se povlačio sa vojskom preko Albanije i Krfa, ali drugi fotografi zabeležili su sudbine onih koji su ostali.

- Žene koje su ostale zaista su iznele najveći teret rata. Obrađivale su zemlju, gajile decu, snalazile se u teškim okonostima... To je trebalo preživeti i zaslužuju svako poštovanje. Obično imamo sliku da su svi otišli, da je zemlja bila potpuno napuštena. Veliki broj jeste otišao i tri godine se nije vratio, a

oni koji su ostali čuvali su domaćinstv­o. Dešavao se veliki broj zločina, kako od strane austrougar­ske i nemačke vojske, tako - još gore - od strane bugarskih vojnika. Zato je 1917. podignut Toplički ustanak, u pokušaju da se oslobodi teritorija, jer narod više nije mogao da izdrži tu represiju i maltretira­nje. Fotografij­e iz tog perioda prikazuju strašne stvari, sa isečenim ženama... što se posle još nekoliko puta ponovilo na Balkanu - konstatuje Snežana.

Na kraju daje svoj utisak nekog ko je dugo proučavao fotografij­e iz ovog perioda:

- Neko 2018. slavi kao 100 godina od oslobođenj­a u Prvom svetskom ratu i probijanja Solunskog fronta, neko kao vek od stvaranja Jugoslavij­e. Iskreno, meni je najveći utisak fotografij­a čoveka koji se vraća iz rata 1918. i vidi svoju decu posle toliko vremena. Sve što činite, činite da biste opstali u tim trenucima i da biste živeli dalje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Njegove fotografij­e sropenioe sx ton rata: Rista Marjanović
Njegove fotografij­e sropenioe sx ton rata: Rista Marjanović
 ??  ?? Fotografij­e ustupljene ljubaznošć­u porodice Riste marjanović­a i zavoda za zaštitu spomenika kulture grada beograda ે5ADO SRBIN IDE U VOJNIKE”, POSLEDNJI REGRUTI ODLAZE U RAT (SNIMLJENO 191
Fotografij­e ustupljene ljubaznošć­u porodice Riste marjanović­a i zavoda za zaštitu spomenika kulture grada beograda ે5ADO SRBIN IDE U VOJNIKE”, POSLEDNJI REGRUTI ODLAZE U RAT (SNIMLJENO 191
 ??  ?? SELJANKE IZ MAČVE POMAŽU SRPSKIM VOJNICIMA DA IZVUKU TEŠKO ARTILJERIJ­SKO ORUĐE NA CERSKE POLOŽAJE. SNIMLJENO AVGUSTA 1914.
SELJANKE IZ MAČVE POMAŽU SRPSKIM VOJNICIMA DA IZVUKU TEŠKO ARTILJERIJ­SKO ORUĐE NA CERSKE POLOŽAJE. SNIMLJENO AVGUSTA 1914.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia