Blic

JESEN MIRIŠE NA KESTEN

Njegovom mirisu je zaista teško odoleti, ali ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost. Naravno, najviše ga volimo u poslastica­ma, pa zato - pravac kuhinja!

- radmila nikolić

Blago je slatkastog ukusa i ima široku primenu u kulinarstv­u. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnica­ma zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Čuvajte ih na hladnom mestu do dve nedelje. Ako se tokom ovog perioda pojave rupice, zahvaćeno kestenje odmah uklonite od zdravog. A evo i nekih od razloga zašto bi ove jeseni i zime trebalo da konzumirat­e kestenje.

SMIRUJE

Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan. Bogat mineralima i vitaminima B-grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

SAVRŠEN ZA TRUDNICE

Osim toga, kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.

ČUVA SRCE

Kesten je bogat izvor mononezasi­ćenih masti, poput oleinske i palmitinsk­e kiseline. Mononezasi­ćene masti štite kardiovask­ularni sistem i pomažu u snižavanju holesterol­a. Zbog niskog sadržaja natrijuma, a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzi­je.

JAČA IMUNITET

Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanj­e viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupal­no, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume. Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad creva, dobro stanje bakterijsk­e flore, sprečava konstipaci­ju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorn­o deluje i na imunitet.

 ??  ?? S obzirom na to da Se teže vari, budite umereni prilikom konzumiran­ja kestena. dobro je kombinovat­i različite načine pripreme ovog ploda, jer je pečeni kesten bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.
S obzirom na to da Se teže vari, budite umereni prilikom konzumiran­ja kestena. dobro je kombinovat­i različite načine pripreme ovog ploda, jer je pečeni kesten bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia