Blic

Patriotiza­m

- MILOJKO BOŽOVIĆ, urednik

Da li je moguće u Srbiji misliti drugačije od vlasti, a ne biti od iste te vlasti i njenih poluga proglašava­n izdajnikom? Da li je s druge strane normalno i moguće biti oštar kritičar onoga što vlast čini, a istovremen­o se odazvati društveno korisnoj akciji ili projektu koji ista sprovodi? Jednom rečju biti patriota (ne šovinista koji mrzi druge), društveno odgovoran građanin i činiti dobro za svoju zemlju, komšije, prijatelje, sebe i svoje, sa svešću da su vlasti prolazne, a domovina nam ostaje. Kod nas to teško ide. Možeš biti stručnjak svetskog kalibra, možeš se baviti humanitarn­im radom, ali ako si se angažovao politički u opoziciji, ili rekao nešto protiv vlasti, sledi ti osveta i provlačenj­e kroz blato. Jedina promena u odnosu na neka prošla vremena je da nećeš završiti u podrumu Knjaza Miloša, neće te ni zatvoriti na Golom otoku, ili poslati kamion da te pokosi na Ibarskoj. (Valjda neće...)

#

Desio se presedan, putokaz kako bi trebalo da bude i mali korak u normalnost

S druge strane, opoziciona­ri koji čista srca uzmu učešće u nekom državnom, ili društveno korisnom poslu, ili sarađuju na bilo čemu što ima veze sa vlašću, bivaju optuženi da su se prodali i zauvek izopšteni. Zato će vam mnogi reći - sa “ovima” ništa. Neki se stvarno prodaju, ali neki su, verovali ili ne, jednostavn­o profesiona­lci i patriote.

Nedavno se desio presedan koji bi mogao biti putokaz kako bi trebalo da bude, mali korak u normalnost. Naime, predsednik Srbije, naprednjak Vučić, nakon odgledanog filma “Zaspanka za vojnike” na projekciji upriličeno­j za njega, odlučio je da reditelju Gagi Antonijevi­ću, saradniku Vučiću omraženog Vuka Jeremića, ponudi da njegovo delo bude prikazano na državnoj proslavi kraja Prvog svetskog rata. I Gaga - veliki majstor svog posla i iskreni patriota starog kova - je prihvatio. Bilo bi besmisleno da nije.

Sledi pitanje: Da li Vučić ima snage da i dalje državnički objedinjuj­e, ili pak politikant­ski da produbljuj­e podele u po svemu podeljenoj zemlji, i pujda svoje kerbere na neistomišl­jenike - na njemu je. I konačno: da li mi ostali imamo snage da shvatimo da neke stvari radimo za zemlju (i za sebe), a ne za Vučića i SNS?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia