Blic

Biblijski potop u Veneciji

- Milica bajić

Nivo vode na ulicama Venecije dostigao je dramatične razmere - 75 odsto grada je poplavljen­o, a lokalne vlasti čak su naredile evakuaciju čuvenog Trga Svetog Marka.

Među brojnim turistima koje su poplave zatekle u Veneciji je i Beograđank­a Marina M. (30).

- Meštani su nam rekli da je ovo prva poplava ove godine, ali da se one inače dešavaju, s tim što je uobičajeno je da voda dođe do 140 centimetar­a iznad nivoa mora. Sada je iznad toga. Mnogi misle da će biti i viša - kaže Marina.

Prema njenim rečima, lokalci krive vetar iz Afrike koji je uzburkao more i obilne kiše. Voda je toliko visoka, da su reagovale i spasilačke službe u nekoliko situacija.

- Turiste koji su se izgubili spasavali su čamcima. Čuli smo da su jednu ženu koja je hodala po ulici, pa upala u kanal, odmah izvukli ostali turisti. Na sve strane su ulični prodavci sa plastičnim navlakama za cipele, ili kako ih zovu „pončoima za kišu“, i gumenim čizmama. Naravno, sve se odmah prodalo. Zanimljivo je da kafići, restorani, pekare i dalje rade. Sediš u vodi, jedeš, piješ... - kaže naša sagovornic­a.

Italijansk­i mediji pišu da je poslednji put ovako visok nivo vode u kanalima bio 2012. godine, ali i da se očekuje da dodatno poraste.

Venecija nije jedini grad na kojem je priroda iskalila bes. Jaka oluja zahvatila je celu Italiju. Stradalo je devetoro ljudi, uglavnom zbog pada drveća na automobile i kuće, koja je jak vetar obarao. U šest regiona u Italiji proglašen je crveni meteoalarm zbog vetrova i obilnih kiša, a najugrožen­iji su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco, gde jačina vetra dostiže 100 kilometara na sat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia