Blic

Prete ljudima pod maskom borbe za životinje

POKRET „LEVIJATAN“SE PROTIV

- Ekipa BLICA

“Za ovo ćete odgovarati. Imamo tablice”, poslednja je u nizu pretnji članova udruženja “Levijatan”, pokreta koji za sebe tvrdi da brine o napuštenim i zlostavlja­nim životinjam­a.

Svega nekoliko sati nakon što je “Levijatan” na društvenim mrežama objavio fotografij­u muškarca koga nazivaju “trovačem i provokator­om” i nude novčanu nagradu za podatke o njemu, ovo udruženje nastavilo je sa pretnjama. Naime, na snimku koji su objavili, a na kojem se vidi “pasat” koji vuče konja, ali i registarsk­e tablice, pokret je poručio vlasniku da znaju ko je.

“Mučniji video odavno nismo videli. Za ovo ćete odgovarati. Imamo tablice. Levijatan”, stoji u objavi ovog udruženja.

Pokret “Levijatan” u žižu javnosti dospeo je 2017, kada su na društvenim mrežama osvanule fotografij­e nekoliko istetovira­nih i nabildovan­ih momaka sa fantomkama. Ovi mladići za sebe od osnivanja tvrde da se brinu o životinjam­a sa ulice, ali i onima koje su zlostavlja­ne, što su potkreplju­ju slikama i video-snimcima. Sve bi delovalo kao još jedno udruženje za zaštitu životinja, međutim od osnivanja ova grupa preti nasiljem, a njihove objave na obiluju uvredama.

Na početku rada ovog pokreta, nisu prezali da javno i otvoreno prete uz poruke “ne diraj životinje, naći ćemo te”, ili “nekada je sejao Strah, sada je Strah došao po tebe”. Međutim, poslednjih meseci ova grupa promenila je taktiku, pa sada na uvijene i indirektne načine preti ljudima.

Umesto da prijave policiji i otkriju svoja saznanja o zlostavlja­nju životinja, oni javno objavljuju fotografij­e osoba, sa imenima i prezimenim­a, poslovima koje rade. Među objavama “Levijatana” može se naći i snimak na kojem dečak simulira versku službu nad mrtvom životinjom. “Momče iz Bora smatra kako je jako smešno praviti parodiju verske službe nad ubijenom životinjom sa sve pljuvanjem na nju. Pošto smo mu našli školu i roditelje, potanko ćemo im pojasniti šta gaje i šta ‘obrazuju‘”, poruka je ovog udruženja.

Članovi “Levijatana” ne prezaju se ni od vređanja žena, te su u odgovorima osobama za koje smatraju da su zlostavlja­li životinje, ali i neistomišl­jenicima, poručivali da će im “pojahati majku”.

“E ćao. Gde se to odigralo? A da, nama su prijavili tvoju mamu, doduše liči na babu jer je mnogo prešla, to malo što joj je ostalo ćemo je

 ??  ?? Vođa pokreta „Levijatan“pavle Bihali
Vođa pokreta „Levijatan“pavle Bihali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia