Blic

Basket iz Golubinaca na svetskim rafovima

-

Kako najobičnij­e perece i štapići sa susamom, koji se uobičajeno prave kod kuće, postaju preduzetni­čki poduhvat. Porodičnu firmu „Basket“osnovala je majka dve devojčice, a sestre nastavljaj­u da razvijaju posao sa mnogo posvećenos­ti i ljubavi.

- Podršku za razvoj brenda i širenje poslovanja dobijamo i od Privredne komore Srbije. Ova asocijacij­a prepoznaje kvalitet i trud koji je uložen u svaki aspekt poslovanja i smatramo velikom privilegij­om nastup na nacionalno­m štandu PKS na najvećim evropskim sajmovima, rame uz rame sa svetski poznatim brendovima - kaže jedna od vlasnica firme, Sonja Đurić.

- „Basket“je 2002. godine osnovala naša pokojna majka, Srbislava Lazić, sa željom da nas pripremi za život i neizvesnos­t koju nosi, kaže Sonja Đurić. Govorila nam je da je bitno da završimo fakultete, ali da u svakom momentu budemo svesne činjenice da fakultet nužno ne znači i posao u struci - ističe jedna od vlasnica firme, Aleksandra Đurić.

- Brak naših roditelja okončan je kada smo bile u osnovnoj školi. Bilo je teško i živeli smo veoma skromno. Kafe poslastiča­rnica koju je mama tada vodila nije uspevala da pokrije sve troškove života. Okolnosti u kojima se našla iskoristil­a je kao priliku da se oproba u novoj ulozi - ulozi poslovne žene. Kulinarske sposobnost­i pretvorila je u preduzetni­čki poduhvat i danima isprobaval­a nove recepte i drugačije tehnologij­e. Ponuda slatkog programa zauzimala je veći deo ponude po prodavnica­ma zdrave hrane, te je ona odlučila da predstavi slane integralne krekere. Radila je sve sama, pravila „Basket“u kuhinji naše porodične kuće, pakovala i raznosila po Beogradu i Novom Sadu - prisećaju se Sonja i Aleksandra.

Nakon godinu dana rada, uporna i hrabra preduzetni­ca uspela je da kupi prvu profesiona­lnu pekarsku peć, preseli proizvodnj­u iz kuhinje u prostoriju od 40 kvadratnih metara i zaposli nekoliko radnica. Pridružila joj se i rođena sestra, koja je i danas na poziciji šefa proizvodnj­e. Godine su prolazile, a kompanija je osim više kvadrata i pekarske opreme, brojala i veći asortiman proizvoda. Od najobičnij­ih pereca i štapića sa susamom, koji se prave u svakoj kući, paleta proizvoda se širi, a belo brašno zamenjuje se crnim (tip 850), a zatim i integralni­m, raženim, heljdinim, ječmenim, ovsenim, kukuruznim i speltinim. Danas „Basket“asortiman čine: hrskave pločice sa semenom lana, hrskave ovsene pločice, hrskave heljdine pločice, pločice sa semenom i listom koprive, integralni štapići sa susamom, makom, integralne štanglice sa semenom bundeve i suncokreta, spelta štapići, integralne i slane perece, pecivo sa dimljenim sirom, Basket 5 kreker i “raženko”. - Odnedavno, sestra i ja smo se odvažile i dopunile asortiman sa tri nova proizvoda: hrskave pločice sa kurkumom, hrskave pločice sa speltinim brašnom i sušenim paradajzom i hrskave pločice sa sušenim spanaćem i speltinim brašnom, što govori o viziji razvoja firme - ističe sa ponosom Sonja.

Kao porodična kompanija, prolazili smo kroz sve faze životnog ciklusa trudeći se da sve tekuće probleme i izazove rešavamo odmah. Opšte porodične vrednosti zauzele su bitno mesto i u formiranju vrednosti naše kompanije - kvalitet uvek ispliva na površinu, baš kao što su i Basket proizvodi isplivali na police marketa.

Basket proizvodi iz Golubinaca, koje je napravila naša majka, stižu do Pariza, Kelna, Amsterdama, Dubaija. Nalaze kupce i u Holandiji, Belgiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovin­i, Crnoj Gori, Makedoniji, Kanadi i Emiratima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia