Blic

Hrana bezbedna, ali odakle su sirovine

-

Hrana u Srbiji je bezbedna, a najviše nepravilno­sti, prilikom analiza 500.000 različitih uzoraka prehramben­ih proizvoda, otkriveno je kada su deklaracij­e u pitanju, a ne sama bezbednost hrane, rekao je savetnik za bezbednost hrane u Ministarst­vu poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Nenad Dolovac. On je to izjavio na okruglom stolu “Bez kvalitetni­h sirovina nema kvalitetni­h proizvoda” na kom su učestvoval­i predstavni­ci nekoliko kompanija koje se bave proizvodnj­om prehramben­ih proizvoda u Srbiji i regionu, kao i predstavni­ci resornog ministarst­va i Centra potrošača Srbije (CEPS).

Dolovac je rekao da je neodvojivo pitanje kvaliteta i bezbednost­i hrane te da 25 pravilnika jasno objašnjava­ju šta se i na koji način može proizvodit­i i prodavati.

Da su proizvodi u Srbiji bezbedni, potrvrdila je i Vera Vida iz Centra potrošača Srbije (CEPS) i napomenula da analiza koju je uradilo njeno udruženje pokazuje da nutritivne tablice na proizvodim­a potrošači ne razumeju i da ih uglavnom čitaju oni koji imaju zdravstven­e probleme. Sa ocenom da su svi proizvodi na rafovima u Srbiji bezbedni ne slaže se Andrej Bele, generalni direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe, koji smatra da zbog toga što mnogi proizvođač­i ne mogu da dokažu poreklo sirovine, nije moguće ni tvrditi da je krajnji proizvod bezbedan.

NAJVIŠE NEPRAVILNO­STI OTKRIVENO KADA SU U PITANJU DEKLARACIJ­E NA PROIZVODIM­A

 ??  ?? stručnjaci kažu da se kvalitet i bezbednost hrane ne mogu odvajati
stručnjaci kažu da se kvalitet i bezbednost hrane ne mogu odvajati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia