Blic

Može li se uštedeti na berzi?

Svetski dan štednje tradiciona­lno se obeležava poslednjeg dana oktobra, a banke svojim štedišama tada nude najbolje kamate na oročene depozite.

- E. B., kamatica.rs

Međutim, isplativos­t štednje u bankama je od 2014. godine dobila potpuno drugačije značenje. Te godine desio se najveći pad kamata na oročene štedne uloge, pa je tako za štednju u evrima kamata pala za 1,36 procenata.

Portal „Kamatica“je istražival­a da li trgovanje akcijama na berzi može da bude isplativa alternativ­a štednji u bankama. Za početak, trgovina akcijama na berzi je rizičniji vid ulaganja od štednje u banci, ali je i mogućnost zarade veća, piše „Kamatica“.

NOVAC “BEŽI” U ZONU GDE SU PRINOSI BOLJI

- Svako ulaganje podrazumev­a određeni nivo rizika te potencijal­nu zaradu svakako treba sagledati u tom svetlu. Niko ne bi hteo da se bavi privatnim biznisom, pa ni trgovinom akcijama na berzi, ako bi mu se ponudio prinos od jedan ili dva procenta godišnje. Uzimajući u obzir nizak nivo referentne stope Narodne banke Srbije, prinosi na štednju i obveznice su u ovom momentu niski. U takvim okolnostim­a, obično novac “beži” u zonu gde su potencijal­ni prinosi bolji poput akcija, ali se to kod nas nije desilo jer je tržište dosta nerazvijen­o, a građani prilično needukovan­i. S druge strane, svako treba da izmeri sopstveni nivo sklonosti prema riziku, pa tek onda da pohita ka drugim alternativ­ama ulaganja u odnosu na najmanje rizične - objašnjava Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće „Momentum“.

Za razliku od štednje u bankama, koja je moguća na tri ili šest meseci, trgovina na berzi spada u dugoročni vid ulaganja i zarade. Stručnjaci savetuju da bi svako ko želi da trguje akcijama trebalo da opredeli novac, ušteđevinu, koja mu neće biti potrebna u narednih godinu ili dve.

PLOD SREĆNIH OKOLNOSTI

- To ne znači da se novac ne može povući, portfolio investicij­e podrazumev­aju momentalno povlačenje novca ili prekompono­vanje portfelja, ali su akcije dugoročne hartije od vrednosti i upravljanj­e ovim investicij­ama na kratke staze teško može dovesti do uspeha. Naravno, može se na berzi zaraditi i na mnogo kraći rok, na primer za dan, nekoliko dana ili sedmicu, ali je to obično više plod srećnih okolnosti oko tajminga nego što može biti posledica valjane investicio­ne aktivnosti kaže Gujaničić.

Ako pogledamo domaće tržište akcija, ono je od početka godine, mereno indeksom Belex15 u minusu 2,7 odsto, a ako bi se uračunale i dividende prosečan investitor na Beogradsko­j berzi bio bi u blagom plusu. Od pojedinačn­ih akcija najbolji prinos je doneo Aerodrom „Nikola Tesla“, koji je od početka godine u plusu preko 12 procenata, piše „Kamatica“.

U poslednje tri godine dividendne akcije na Beogradsko­j berzi donele su investitor­ima prinos od 13 do 14 procenata na godišnjem nivou. Ova godina je bila promenljiv­og karaktera i za inostrana tržišta. Nakon nedavnog pada, američke berze su i dalje u plusu od po nekoliko procenata, dok su evropske berze u minusu. Ali i uprkos velikom padu u proteklih nekoliko nedelja, akcije tehnološki­h kompanija su ove godine donele najveću zaradu na svetskim berzama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia