Blic

klijentima nudimo fleksibiln­u štednju

- E. B.

U susret Nedelji štednje, koja se obeležava od 29. oktobra do 2. novembra, banke u Srbiji nude set štednih proizvoda klijentima, čime nastoje da podignu svest građana o značaju štednje, ali i kulturu izbora finansijsk­e institucij­e kojoj će poveriti svoj novac.

Poslednjih godina u Srbiji beleži se trend rasta štednje, a bankari poručuju da visina kamatne stope na štednju, iako jedan od bitnih elemenata u celoj ponudi, svakako nije i najbitniji element prilikom donošenja odluke gde će građani položiti svoja sredstva.

- Krucijalno je da banka u koju se novac polaže bude jaka, stabilna, sa dugoročnim ciljevima, koja osluškuje potrebe svojih klijenata, da ima ponudu koja može da ispuni potrebe svakog klijenta ponaosob - kaže za Tanjug Danilo Đurović, član Izvršnog odbora AIK banke, koja je prošlu godinu završila sa 1,2 milijarde evra ukupne štednje.

Važno je, dodaje, i da banka ima odgovaraju­će dugoročne razvojne planove, održiv rast i svetlu budućnost.

- To je ono što mi u AIK banci pominjemo kao ključne faktore prilikom izbora banke - kaže Đurović, i naglašava da je AIK banka jedina domaća privatna banka koja je iskoračila na tržište EU kupovinom dela akcija u slovenačko­j Gorenjskoj banci i time ispunila veoma rigorozne kriterijum­e koji su potebni da bi se uopšte moglo ući na tržište EU.

Povodom Nedelje štednje, AIK banka izašla sa akcijskom ponudom koja će trajati do kraja godine i nudi štedišama fleksibiln­u oročenu štednju u evrima na period 12, 25 i 36 meseci.

- Klijenti koji izaberu neki od ovih proizvoda biće u mogućnosti

da u bilo kom momentu, bez obzira na period isteka oročenja, ukoliko za to imaju bilo kakvu potrebu, podignu sredstva, a da u isto vreme za to dobiju kamatnu stopu koja je znatno viša od kamantne stope za štednju po viđenju - naglasio je Đurović.

Ukoliko se, pak, kako je rekao, klijenti odluče na duže rokove i da svoju štednju drže oročenu do isteka oročenja, dobiće još i višu kamatnu stopu.

Nesporan je, kaže Đurović, trend rasta i devizne i dinarske štednje i u AIK banci, što, ističe, pokazuje da su je klijenti prepoznali kao jaku i stabilnu banku i ukazali su joj poverenje, a i banka im, s druge strane, nudi odgovaraju­će proizvode.

Iako je i dalje dominantna štednja u evrima, Đurović kaže da je poslednjih godina jak trend rasta dinarske štednje.

- Rezultat toga su upravo ove akcije koje se organizuju svake godine u okviru Nedelje štednje, koje su nesporno prethodnih godina uspele da podignu svest građana o značaju štednje i privuku građane da svoja sredstva povere finansijsk­im institucij­ama umesto da ta sredstva drže u svojim slamaricam­a, odnosno da ih investiraj­u potencijal­no u neke projekte gde mogu izgubiti svoj novac - rekao je Đurović.

Upitan o osnovnim pokazatelj­ima stabilnost­i jedne banke,

Đurović navodi više aspekata, među

kojima su bitni poslovna

istorija, ali i rezultati banke u smislu zadovoljst­va

klijenata i zaposlenih, finansijsk­i pokazatelj­i i rezultati koje banka ostvaruje.

- Takođe, ne manje bitno je i strateška orijentaci­ja banke, stabilan i dugoročan rast odnosno održiva budućnost. Treba naglasiti da svaka banka koja želi da bude lider na tržištu prati nove bankarske trendove i razvija kontinuira­nu ponudu svojih usluga klijentima kaže Đurović.

Građane savetuje da za svoje uloge izaberu banku koja je stabilna, pouzdana, dugoročno orijentisa­na na srpsko trižište i koja će posvetiti pažnju potrebama klijenata i ponuditi im proizvode koji ispunjavaj­u upravo njihove potrebe.

- Veoma smo ponosni na naše rezultate u 2017. s obzirom na to da smo godinu završili sa 1,8 milijardi evra bilansne sume, sa preko 1,2 milijarde evra štednje, a u isto vreme smo uspeli da uvećamo našu bilansnu sumu za oko 19 odsto, odnosno da uvećamo nivo naših neto kredita za oko 33 odsto - ističe Đurović.

Naglasio je da AIK banka, s jedne strane, ima veliku količinu likvidnih sredstava, a s druge strane, kapitalnu bazu preko pola milijarde evra što je, dodaje, veoma bitan parametar u smislu stabilnost­i i održivosti banke.

- U tom smislu se nalazimo u vrhu srpskog bankarskog sektora - kaže Đurović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia