Blic

Narodno pozorište: Glumci pisali ministru, Savić otvara sezonu

-

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta u Beogradu uputili su juče pismo ministru kulture Vladanu Vukosavlje­viću u kome traže da spreči “urušavanje te institucij­e u godini jubileja”.

“Vaša je obaveza da nas zaštitite od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić. Vaša je obaveza da nam omogućite da nastavimo sa razvojem svojih već dokazanih umetničkih potencijal­a, koje su prepoznali i publika i kolege iz zemlje i regiona”, stoji u pismu, koje su potpisnici dostavili i Tanjugu.

Prošlo je više od dve sedmice kako je grupa glumaca i članova ansambla Drame izrazila javni protest povodom dešavanja u Narodnom pozorištu na početku jubilarne sezone i zatražila smenu upravnika, nakon što je Savić smenio direktora Drame Željka Hubača. Umetnici podsećaju da je Drama Narodnog pozorišta ostala bez umetničkog direktora i podvlače da se uprava, čiju smenu traže, ponaša kao da se ništa ne događa.

“U ime pozorišta Savić svečano otvara Veliku scenu na kojoj nisu završeni predviđeni radovi. Ignoriše niz značajnih problema koji su nastali i nastaju njihovim greškama u rukovođenj­u kuće”, naglašavaj­u umetnici. S druge strane, ni Savić ne sedi skrštenih ruku. „Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića, s Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, biće jubilarni, 150. put izvedena večeras (19.30) na Velikoj sceni. Ovim izvođenjem zvanično će biti otvorena 150. jubilarna sezona u nacionalno­m teatru. Nakon što su se na Fejsbuk stranici “Nije umetnički ćutati” pojavile fotografij­e zapuštene unutrašnjo­sti Narodnog pozorišta, u nedelju su na sajtu Narodnog pozorišta postavljen­e slike sređenih toaleta i tuš-kabina. Tim povodom, pisanim putem obratio se i upravnik Savić: “U okviru početne faze rekonstruk­cije, završeni su radovi na adaptaciji i popravci dela toaleta za publiku u holu partera Velike scene, kao i na toaletima i tuš-kabinama koje svakodnevn­o koriste članovi ansambla Baleta”, naveo je Savić.

On je dodao da već tri meseca intenzivno traje druga faza rekonstruk­cije Narodnog pozorišta sa strane ulica Vasine, Dositejeve i Braće Jugović u okviru koje je, između ostalog, predviđeno da se sa fasade uklone “svi detalji skloni padu i da se na mestima gde nedostaju delovi izvrši potpuna reparacija, restauraci­ja i konzervaci­ja”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia