Blic

Novembar topao, ispod nule tek od januara

- A. Latas, R. Briza

Sudeći prema prognozi vremena za novembar, neka vam pri ruci budu i majice kratkih rukava, ali i kabanice jer nas očekuje promenljiv, ali ipak natprosečn­o topao mesec.

Mnogi ne pamte da su 1. novembra išli maltene letnje obučeni pošto je sada napolju u proseku 25 stepeni, a takvo vreme zadržaće se sve do ponedeljka.

U ponedeljak nam sledi pad temepratur­e, prema podacima Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda (RHMZ), na oko 18 stepeni, što je i dalje veoma toplo za ovo doba godine. Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2um­rella”, početak novembra vidi kao “ekstremno topao” i takvo vreme zadržaće se do ponedeljka.

- Dnevne temepratur­e biće do 25 stepeni, baš kao što je to i danas. Od ponedeljka temperatur­e će biti u padu, ali će i dalje ostati toplo jer će živa u termometru biti na 18 stepeni. Posle toga, kako bude odmicao mesec, temepratur­e će se polako spuštati, tako da će u drugoj polovini novembra doneti jesenje vreme. Bez obzira na to, i dalje ostaje natprosečn­o toplo, jer je prosek za novembar od 10 do 15

stepeni - navodi on. Prema Đurićevim rečima, jačeg zahlađenja sigurno neće biti u prvoj polovini meseca, a ako ga i bude, biće u poslednje dve nedelje novembra. Zanimljivo je što u RHMZ prognozira­ju za poslednji dan novembra sneg, a to Đurić “ne vidi”.

- Za sada ne može da se kaže da li će 30. novembra biti snega. Ono što je sigurno, nećemo imati nikakve prave jesenje kiše, niti “imskih udara prvih 15 dana, a kišu

možemo da očekujemo posle toga - naveo je on.

Đurić kaže da je još rano prognozira­ti kakva nas tačno zima očekuje, ali da se može pretpostav­iti da će i ova biti blaža. Minusi se očekuju tek dolaskom januara, a decembar će proći uz promenjivo vreme.

- Imaćemo zimu, nema brige, ali to nisu ni blizu one zime koje pamte naši roditelji. Poslednju pravu zimu imali smo u februaru 2012. - kaže on.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia