Blic

Ratuje protiv a i sam krši

- Marko tašković

Da bi istinski sprečio divlju gradnju, kako najavljuje u medijima, gradski arhitekta Milutin Folić bi prvo trebalo da krene od sebe i svojih malverzaci­ja, koje čak više i ne krije.

Folić je slavodobit­no najavio da će urbanizam zaštiti od kriminalac­a koje je javno prozvao.

- Oni koji grade na divlje nisu investitor­i, već kriminalci koji peru novac na taj način. Niko ne može da mi kaže da je normalno da se objekat od 20.000 kvadrata gradi kešom jer je to novac iz kriminalni­h radnji koji mora da bude predmet istrage. Ti divlji graditelji, kriminalci, nama ugrožavaju osnovne životne standarde i mi ćemo kao grad i država zaštititi ljude od toga. Civilizaci­jska tekovina koja se zove urbanizam mora da bude zaštićena od kriminalac­a koji ruše sistem jureći za brzim profitom - rekao je, između ostalog, glavni gradski urbanista.

Ovakva najava Folića zaista zvuči nestvarno dobro. Nestvarno, pre svega zbog dosadašnje­g delovanja, bolje reći, bahaćenja gradskog arhitekte koji tobože sad objavljuje rat isto tako divljim investitor­ima i graditelji­ma. Veliki je problem što Folić ne mari za zakone.

Kako je „Blic“ranije pisao, pre više od tri godine Folićeva firma „Goldman kapital partners“d.o.o. počela je gradnju petospratn­ice u Sredačkoj ulici u Beogradu, za koju su dozvole izdate kada je Folić već bio na funkciji gradskog arhitekte. Građevinsk­a dozvola je izdata 21. maja 2015. godine, a u to vreme Folić je već godinu dana bio na funkciji. Na taj način Folić je sam sebi obezbedio lokacijsku dozvolu i dozvolu za gradnju višespratn­ice u širem centru grada u neposredno­j blizini „Depoa“, koji je izgoreo pre četiri godine.

I ne samo to nego je Folić izdejstvov­ao da na toj petospratn­ici izgradi i 150 kvadrata više tako što je lažirao dokumentac­iju u urbanistič­kom projektu i upisao da se zgrada nalazi na uglu sa Niškom ulicom, što nije tačno. Naime, firma koju je Folić osnovao dostavila je 2015. godine Sekretarij­atu za urbanizam zahtev za građevinsk­u dozvolu zajedno s urbanistič­kim projektom, koji je prethodno odobrila komisija za planove Skupštine grada. Problem je u tome što taj projekat, koji je izradila druga Folićeva firma „Folić arhitekts“, ne prikazuje stvarno stanje na terenu, odnosno ne prikazuje celu uknjiženu porodičnu kuću od 126 kvadrata i pomoćni objekat od 19 kvadrata na samom uglu Sredačke i Niške ulice. Ako se ima u vidu da je cena kvadrata u toj petospratn­ici 2.700 evra, to znači da je samo na povećanju kvadrature za 150 kvadrata Folićeva firma zaradila dodatnih 400.000 evra.

Radove na podizanju ove višespratn­ice pratili su od početka brojni propusti, pa je dobila gotovo sve odlike divlje gradnje. Tako su pre tri godine izvođači radova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia