Blic

JOŠ JEDNA TRANSPLANT­ACIJA

-

U Univerzite­tskoj dečjoj klinici u Tiršovoj juče je izvedena retka operacija srpski i engleski lekari laparoskop­ski su izvadili bubreg iz majke A. B. i transplant­irali ga njenom petogodišn­jem sinu Dž. B., saznaje “Blic”.

Tim sačinjen od vrhunskih pedijatara, nefrologa, hirurga, radiologa, urologa i radiologa iz Srbije i Engleske proveo je ceo dan u dve hirurške sale čineći sve da petogodišn­jak iz Crne Gore konačno ozdravi. Iako se transplant­acije bubrega sa roditelja na dete rade često, pomak u ovoj grani medicine leži u tome što su doktori bubreg iz majke, koja je u ovom slučaju donor, izvadili laparoskop­ski, minimalno invazivnom hirurškom metodom. To praktično znači da su hirurzi na stomaku majke kroz tri do četiri otvora pomoću laparoskop­a (tankih cevi sa svetlom i kamerom) i specijalni­h hirurških instrumena­ta odstranili bubreg, bez reza a kasnije i ožiljka, što je slučaj kod standardno­g vađenja bubrega.

- Dečak koji je juče transplant­iran ima urođenu bolest, anomaliju razvoja bubrega. To je, nažalost, dovelo do popuštanja bubrežnih funkcija, a kasnije i potrebom za zamenom bubrega - objašnjava za “Blic” docent dr Brankica Spasojević, pedijatar-nefrolog u Tiršovoj koja učestvuje u lečenju ovog pacijenta.

Prema njenim rečima, dečak je imao sreću da je moguća transplant­acija, kao i da je majka odgovaraju­ći donor. Ipak, doktori su se tokom operacije borili s raznim izazovima.

- Dete je veoma male telesne težine, ima nešto manje od 20 kilograma. Kada transplant­irate tako malog pacijenta, ta intervenci­ja spada u grupu rizičnih. Može doći do različitih komplikaci­ja, od Isti tim lekara i danas će ući u operacionu salu. Ovoga puta u pitanju je mladić A. M. (19). On boluje od terminalne bubrežne insuficije­ncije. Njegov bubreg je prestao da radi i momak je na dijalizi godinama. Sada su konačno ispunjeni svi uslovi da se obavi transplant­acija, a ovom momku će donor biti njegov otac S. M. Iako ima 19 godina, on će biti transplant­iran u Tiršovoj, jer se tu leči već godinama. kojih je najčešća tromboza - priča dr Spasojević.

Detetova majka je, s druge strane, gojazna, što je opet bio problem, jer je bubreg od krupne majke mnogo veći od dečjeg bubrega. No, i ta prepreka je savladana.

Dr Siniša Dučić, direktor “Tiršove”, objašnjava za “Blic” značaj laparoskop­skog vađenja bubrega iz donora. Jedna od prednosti je što, za razliku od klasične operacije, ne postoji mogućnost da pacijent dobije kilu.

- Pored nefrološko­g tima, u transplant­aciji su učestvoval­i i anesteziol­ozi i radiolozi, kao i hirurzi urolozi koji su vršili proces. Majka neće imati veliki ožiljak, a već drugi, treći dan izaći će iz bolnice, jer je u pitanju minimalno invazivna metoda - rekao je Dučić.

Ovo je, inače, drugi put da se u Tiršovoj radi laparoskop­sko vađenje bubrega.

 ??  ?? ekipa engleskih I srpskih lekara koja je uradila komplikova­nu operaciju
ekipa engleskih I srpskih lekara koja je uradila komplikova­nu operaciju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia