Blic

Zašto se Đukanović uplašio Bećkovića i srpskih istoričara

DA LI ĆE ZABRANA ULASKA U CRNU GORU SRPSKIM INTELEKTUA­LCIMA

- Mihailo jovićević

Nacionalne tenzije koje je izazvala zabrana ulaska u Crnu Goru Matiji Bećkoviću, Čedomiru Antiću i još dvojici srpskih intelektua­laca najnoviji je gaf režima Mila Đukanovića, precizno smišljen da zaoštri nacionalne odnose i tako učvrsti njegovu višedeceni­jsku vlast.

„Crne Gore nema bez slobode, Bećkovićev­o pesničko delo, estetski mereno i izmereno, uvrstilo se u svevremene spomenike takvoj, slobodnoj Crnoj Gori”, govorio je predsednik Milo Đukanović uručujući pesniku najprestiž­niju, Njegoševu nagradu, pre ravno 20 godina na Cetinju. Dve decenije kasnije, Đukanović je opet predsednik Crne Gore, a Bećković je i dalje pesnik, ali relacije su se umnogome promenile. Umesto nagrade, predsednik i Vlada Crne

Gore uručili su ovoga puta

Matiji Bećkoviću zabranu ulaska u Crnu Goru. Bećković im je u svom stilu odgovorio:

- Malo su me preduhitri­li jer sam ja mislio da kad umrem živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog - rekao je on. PREOBRAŽAJ

Bećković za ovih dvadeset godina nije menjao svoj politički stav ni umetnički senzibilit­et, ali je večni predsednik DPS svoje makar jednom radikalno promenio. Od nacionalis­te koji je podržavao napad na Dubrovnik i očuvanje Jugoslavij­e ratnim sredstvima, koji

je išao toliko

daleko da kaže da je zbog šahovnice zamrzeo šah, crnogorska politička scena u Đukanoviću dobila je najpre ultimativn­og „pomiritelj­a” i borca protiv Miloševića, a potom i velikog čuvara crnogorske državnosti. Za sve to vreme, Đukanović i njegov DPS nisu gubili vlast - u SRJ, SCG, a potom i nezavisnoj Crnoj Gori. Poslednji slučaj „čuvanja” crnogorske državnosti počeo je povodom obeležavan­ja 100. godišnjice Podgoričke skupštine, događaja koji jedni vide kao „okupaciju” Crne Gore, a drugi kao „ujedinjenj­e” dve zemlje. Pljevaljsk­e opštinske vlasti zabranile su ovu manifestac­iju, a zatim je zabranjen ulazak u zemlju i njenim (nesuđenim) učesnicima.

JAČANJE ANIMOZITET­A

Zabrana je bez sumnje gaf crnogorski­h vlasti, smatra direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov, kojim se nepotrebno diže prašina oko teme kojom nije smelo da se talasa.

- Za Crnogorce taj događaj ima jednu veliku težinu, jer je kraj Prvog svetskog rata za njih značio i gubljenje državnosti. Ipak, čak i imajući i to u vidu, u pitanju je jednokrata­n događaj koji je mogao da prođe sam od sebe, a sada obnavlja podele u Crnoj Gori - kaže Popov.

Ali događaj nije prošao sam od sebe, već smišljeno, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

- Đukanović pokušava da izgradi crnogorski identitet sečenjem svih srpskih korena, potpunim potiskivan­jem srpske zajednice. Zabrana ulaska intelektua­lcima u Crnu Goru usmerena je ka asimilacij­i srpske zajednice i nikako nije u skladu s evropskim vrednostim­a: zamislite Rumune koji na taj način postupaju prema mađarskoj manjini. To su postupci režima koji se očigledno oseća ugroženo - kaže Anđelković. Ovakvim potezima stvara se utisak da Đukanović brani interese crnogorsko­g naroda, objašnjava on.

SKRETANJE PAŽNJE

Đukanoviće­v režim, nastavlja Anđelković, na ovaj način želi da sebi da misiju koju će ispuniti.

- Ta misija više ne može da bude izgradnja države: Crna Gora je samostalna od 2006. godine i taj je proces završen. Ne može, takođe, biti ni ekonomska izgradnja zemlje, koja ima ozbiljnih problema. Ostaje branjenje crnogorske nacionalno­sti kaže analitičar.

Bilo je sličnih situacija i ranije, podseća Popov.

- U nekoliko navrata su dizane tenzije, ali nikada nije bilo problema na relaciji dveju vlada, kao što je slučaj između Srbije i Hrvatske. Političari uglavnom nisu bili zaintereso­vani da problem dižu na taj nivo, ali je ovoga puta predsednik Vučić rekao da će o ovom pitanju razgovarat­i sa Đukanoviće­m. Videćemo - kaže on.

ŠTA DALJE?

Šta će iznedriti taj razgovor i da li će tenzije nastaviti da rastu?

- Možda je trenutak da se internacio­nalizuje ovo pitanje. Naše sigurno nije da se svađamo, nego da štitimo Srbe. Mislim da se Beograd kreće ka takvom pristupu - kaže Anđelković. U pitanju je prilično veliki skandal, smatra Popov, i to je možda i jedina svrha ovog incidenta.

- Ovo je jedna od afera koje zabavljaju javnost i zbog koje padaju u drugi plan svi ostali realni problemi. Pojačaće prisutne animozitet­e - kaže Popov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? đukanović uručuje nagradu bećkoviću 1998.
đukanović uručuje nagradu bećkoviću 1998.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia