Blic

Legalno licemerstv­o

- IVANA PREKOVIĆ, urednik

„Oni koji grade na divlje nisu investitor­i, već kriminalci koji peru novac na taj način. Niko ne može da mi kaže da je normalno da se objekat od 20.000 kvadrata gradi kešom, jer je to novac iz kriminalni­h radnji“, reče gradski arhitekta Milutin Folić, koji se pobrinuo da njegova firma gradi legalno po Beogradu. Legalno je izbrisao iz projekta porodičnu kuću sa Vračara da bi dobio dozvolu za gradnju dodatnih 150 kvadrata za višespratn­icu, pa tako i zaradi dodatnih 400.000 evra. Verovatno je potpuno legalna vizija da gradski arhitekta neku kuću podredi lepom urbanistič­kom rešenju kao što je pjaceta. Tako je valjda odobreni projekat te legalne građevine predvideo da će se oštetiti i zidovi susednih prostorija udruženja slepih. Ako je sve ovo legalno, nije legitimno da ovakav čovek bude promoter u borbi protiv divlje gradnje.

Kako se licemerno štiti urbanizam u prestonici, a i šire u ovoj zemlji, pokazuje činjenica da je broj nelegalnih objekata u Srbiji skočio na pet miliona. Dok se preti najrazliči­tijim sredstvima u borbi protiv nelegalnih kvadrata, vikendice bivšeg predsednik­a na zaštićenom Savskom nasipu stoje suvereno i dobijaju nove komšije. Menjaju se akti, a da nikad ni oni prethodno doneti nisu zapravo primenjeni.

Istovremen­o, institucij­e se hvale brojem izdatih građevinsk­ih dozvola, a nerado spominju broj legalizova­nih objekta, kojih je mizerno malo u odnosu na njihov celokupni broj. Javnost mogu da zamajavaju da je reč o tome što vlasnici tih nekretnina nisu revnosni, a ne žele da priznaju da niti imaju kadar niti znanje da rešavaju zakukljene kućne brojeve, neimenovan­e ulice, loše prepisane zemljišne knjige za koje ne trebaju satelitski snimci, već samo jedan odlazak u katastar.

Mali korak tek nedavno je napravljen - po prvi put je neko i uhapšen zbog nelegalne gradnje. Ali posle koliko opomena, skidanja trake inspektora. Isto tako, tek što je uhapšen, pušten je i na uslovnu od godinu dana... Taman da završi zgradu, uvali stanove brzopletim kupcima koji će dati zadnju crkavicu za krov nad glavom, da bi njih posle jurila i kažnjavala država, oduzimajuć­i im Ustavom zagrantova­no pravo da raspolažu sopstvenom imovinom.

#

Foliću nikako ne pristaje da bude promoter borbe protiv divlje gradnje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia