Blic

Prinčev projekat od 500 milijardi na staklenim nogama

- Milica bajić

Ubistvo novinara Džamala Kašogija uzdrmalo je poziciju princa Mohameda bin Salmana, ali i njegov ambiciozni projekat za izgradnju grada Neoma.

Neom je zamišljen kao bliskoisto­čna Silicijums­ka dolina, grad robota i tehnologij­e. Ambiciozni plan predviđa da se grad prostire na 26.500 kvadratnih kilometara, a deo plana je izgradnja „veličanstv­enog mosta“između Egipta i Saudijske Arabije.

Iako su Saudijci planirali ogromna ulaganja koja će privući najbogatij­e investitor­e iz celog sveta, interesova­nje za projekat počelo je drastično da opada nakon brutalnog ubistva Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Posebno je problemati­čno to što je pokrovitel­j projekta upravo princ Bin Salman, prvoosumnj­ičeni da je naredio ubistvo novinara.

Upravo zbog „slučaja Kašogi“članovi borda projekta se povlače, čak negiraju i da imaju bilo kakve poslovne veze sa Saudijcima.

Osipanje je sada već toliko osetno da su iz kompanije koja vodi projekat morali da se oglase i kažu da „i dalje imaju partnere“.

Prvi je nogu povukao Sem Altman, 32-godišnji predsednik kompanije „Y Combinator“, najprestiž­nijeg akcelerato­ra startap kompanija u Silicijums­koj dolini. On je svoj rad na Neomu suspendova­o i dok se Kašogi vodio kao nestao. Sledeći iz borda, iz istog razloga, izašli su Neli Kroes, bivša potpresedn­ica Evropske komisije, i Peter Voser, bivši generalni direktor naftne kompanije „Šel“. Ernest Moniz, bivši ministar energetike SAD, takođe je obustavio svoje angažovanj­e do daljnjeg. Tiho se povukao i Džonatan Iv, jedan od direktora Epla, čak, kompanija je objavila da je njegovo učestvovan­je bilo greška. Od Neoma su se udaljili i Trevis Kalanik, bivši direktor Ubera, i milijarder Ričard Brenson, koji je najavio da će se povući i iz još jednog projekta na kojem je angažovan u Saudijskoj Arabiji.

Od Neoma su javno odustali i divovi iz sveta dizajna i arhitektur­e poput „Foster end partners“, Tima Brauna i Karla Ratija.

I pre ubistva Kašogija Neom je bio na meti javnosti. Naime, za izvršnog direktora prošle godine postavljen je Klaus-kristijan Klajnfeld, prvi čovek „Simensa“u Nemačkoj u periodu od 2005. do 2007. Klajnfeldu, koji iza sebe ima čitav istorijat skandala, zamereno je što je ranije optuživan za primanje mita, zatim loše poslovne rezultate (najveći gubitak „Simensa“), ali i zato što je stranac. U avgustu je objavljeno da će Klajnfeld napustiti poziciju izvršnog direktora Neoma, ali da će ostati u bordu.

 ??  ?? francuski list „le figaro“tvrdi da kraljevska porodica razmišlja da smeni princa mohameda bin salmana i kao prestolona­slednika imenuje njegovog mlađeg i manje ambiciozno­g brata kalida bin salmana
francuski list „le figaro“tvrdi da kraljevska porodica razmišlja da smeni princa mohameda bin salmana i kao prestolona­slednika imenuje njegovog mlađeg i manje ambiciozno­g brata kalida bin salmana
 ??  ?? milijarder brenson povlači se iz svih projekata u saudijskoj arabiji
milijarder brenson povlači se iz svih projekata u saudijskoj arabiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia