Blic

Zaev popustio Albancima

OHRIDSKI SPORAZUM ULAZI U MAKEDONSKI USTAV

-

Iako je pre nekoliko dana rekao da je to pitanje zatvoreno 2001, Zoran Zaev juče je pristao da u preambulu Ustava ubaci i Ohridski sporazum.

Makedonska vlada usvojila je juče predlog amandmana ustavnih promena u skladu sa Prespanski­m sporazumom, pošto ih je prethodno usaglasila sa zahtevima grupe bivših poslanika VMRO-DPMNE koji su, suprotno stavu te stranke, glasali za njihovu izmenu. Zaev je potvrdio da se prvi amandman odnosi na promenu imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, a drugi na dodavanje Ohridskog sporazuma.

Pre samo nekoliko dana, makedonski premijer imao je negativan stav o zahtevu albanskih političara u vezi s tim sporazumom, čak je rekao da „Makedonija nema potrebu za otvaranjem Pandorine kutuje“. Juče je, međutim, odluku da implementi­ra sporazum u preambulu nazvao dobrom.

Ohridski sporazum potpisan je 13. avgusta 2001. godine. Njime je završen sukob albanske Nacionalne oslobodila­čke armije i makedonski­h snaga bezbednost­i. Sporazumom je definisano da albanski jezik postane zvanični jezik i unapređena su prava Albanaca u Makedoniji.

 ??  ?? protesti nakon referendum­a promenio mišljenje u roku od nekoliko dana
protesti nakon referendum­a promenio mišljenje u roku od nekoliko dana
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia