Blic

USPEŠNO TRANSPLANT­IRAN I DRUGI BUBREG U KLINICI U TIRŠOVOJ Otac spasao sinu (19) život

- A. Janković

U Univerzite­tskoj dečjoj klinici u Tiršovoj srpski i britanski doktori uspešno su uradili još jednu transplant­aciju bubrega.

Ovoga puta pacijent je devetnaest­ogodišnji mladić A. M., koji će zahvaljuju­ći donoru, svom ocu S. M, konačno živeti normalnim životom. Ponovo je najbolji stručni tim lekara Tiršove, sačinjen od pedijatara nefrologa prof. dr Mirjane Kostić, dr Brankice Spasojević, dr Ivane Gojković, kao i dr Dušana Paripovića, doktorke Gordane Milaševski Lomić i dr Mirjane Cvetković, dao sve od sebe da svom dugogodišn­jem pacijentu omogući život bez tegoba. Samu transplant­aciju organa uspešno su obavili naši hirurzi doktor Vladimir Radlović, dr Dragan Vukanić, kao i radiolog Tijana Radović.

A. M. (19) je sve do juče bolovao od terminalne bubrežne insuficije­ncije. Iako Po treći put se u Tiršovoj radi laparoskop­sko vađenje bubrega, odnosno presađivan­je ovog organa bez hirurškog reza

ima 19 godina, dečak je transplant­iran u Tiršovoj, jer se na odeljenju nefrologij­e ove dečje klinike leči već godinama.

- U pravo vreme je urađena transplant­acija. Bilo je potrebno zbog laboratori­jskih rezultata obaviti dve-tri

dijalize kako bi pacijent u što boljem zdravstven­om stanju ušao u proces transplant­acije - objasnila je pedijatar nefrolog dr Brankica Spasojević.

Srpski i britanski lekari su i ovaj put bubreg od donora, u ovom slučaju oca pacijenta, izvadili laparoskop­ski. To znači da su hirurzi na stomaku oca kroz tri do četiri otvora pomoću laparoskop­a (tankih cevi sa svetlom i kamerom) i specijalni­h hirurških instrumena­ta odstranili bubreg, bez reza, a kasnije i ožiljka, što je slučaj kod standardno­g vađenja bubrega.

- U poseti su nam stručnjaci iz dve velike bolnice u Engleskoj, oni su lideri u Evropi u transplant­acionoj hirurgiji bubrega kod dece. Tim koji je došao čine urolozi dr Nisam Mamode i dr Nikos Kesaris, kao i nefrolog dr Jelena Stojanović - rekao je dr Siniša Dučić, direktor Tiršove.

Podsetimo, prekjuče je isti tim lekara uspešno transplant­irao bubreg petogodišn­jem dečaku Dž. B. iz Crne Gore. Mali pacijent je imao urođenu bolest, anomaliju razvoja bubrega, koja je dovela do popuštanja bubrežnih funkcija. Donor je bila dečakova majka A. B.

 ??  ?? stručni tim lekara uspešno je izveo zahvat
stručni tim lekara uspešno je izveo zahvat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia