Blic

Dugo planirao da se ubije, imao i pomagača

ZAVRŠENA ISTRAGA SMRTI ZLOČINCA SLOBODANA PRALJKA

- B. B.

Hrvatsko tužilaštvo završilo je istragu o samoubistv­u Slobodana Praljka osuđenog za ratne zločine, međutim istraga nije pokazala kako je dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude.

Zaključak Tužilaštva je da je „Praljak duže vreme razmišljao o samoubistv­u”. Međutim, oni nisu uspeli da utvrde kako je bočica s otrovom stigla u sudnicu.

Nakon Praljkovog samoubistv­a nastala je sumnja da su izvršena dva krivična dela: prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o lekovima, zabranjena supstanca, a drugo da se sumnja da je Praljak imao pomoć u pripremi samoubistv­a.

Istraga je pokušala da sazna kako je bočica sa otrovom dospela u sudnicu, zbog čega su pregledani snimci napravljen­i nadzornom kamerom i ispitani svedoci, pregledane prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka.

Međutim, nisu pronađeni pokazatelj­i koji bi pojasnili na koji način i gde je Praljak došao do otrova.

Praljak je počinio samoubistv­o ispijanjem cijanida 29. novembra 2017. godine u haškoj sudnici nekoliko sekundi nakon što mu je pravosnažn­o potvrđena presuda za ratne zločine počinjene devedeseti­h godina u BIH.

 ??  ?? Zločinac POPIO Otrov usred Sudnice
Zločinac POPIO Otrov usred Sudnice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia