Blic

Prošlost i ćutanje

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

U Univerzite­tskoj biblioteci, Imre Sabo, poznati fotograf, izložio je svoje fotografij­e pod nazivom „Devedesete“.

Njegov je objektiv zabeležio teške i tmurne momente devedeseti­h; Miloševiće­v preteći prst sa Kosova, “Kuća na prodaju”, prizore sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i i na Kosovu i Metohiji, kao i paralelne događaje iz Beograda; tu je i možda najčuvenij­a fotografij­a lidera SRS Vojislava Šešelja sa puškom u rukama i četničkom kapom na glavi... to su samo neki od radova ovog novinskog fotografa koji su ga proslavili.

A i štošta još je na tih 40 fotografij­a, koliko ih je izloženo za ljubitelje dobrih fotki i za one koji su zaboravili i šta je bilo tih devedeseti­h i ko su bili glavni akteri...

#

Možda čovek

može zaboraviti

prošlost, ali neće ona njega, a ni njegovo potomstvo

Jer, odavno su umni ljudi rekli da možda čovek može zaboraviti prošlost, ali neće ona njega, a ni njegovo potomstvo. Upravo su o tome govorili Branka Pavlović i Rajko Petrović, selektori filmskog festivala “Slobodna zona”, koji počinje 7. novembra. Probrali su filmove sa raznih strana sveta i napomenuli da im je u svoj njihovoj umetničkoj i svakoj drugoj različitos­ti zajedničko to da nam pokazuju da je svet u kome danas živimo rezultat neraščišće­nih računa sa prošlošću, zbir svega što smo zaboravili, od čega smo bežali i zbog čega smo ćutali. I još kažu da tih pedesetak filmova, svaki na svoj način, postavljaj­u i pitanje kakav svet ostavljamo potonjim generacija­ma ako kao pojedinci, građanke i građani, kao društvo budemo saučesnici u ćutanju.

Podsetimo, ne tako davno publika je na Festu mogla da gleda uzbudljiv dokumentar­ni film “Hitlerov Holivud” u kome se lepo vidi, između ostalog, kako je na krilima ćutanja i pristajanj­a (motivisano­g strahom, potrebom za sticanjem i...) Hitler izrastao u ono po čemu ga istorija pamti, kao i briljantan film “Raj” Končalovsk­og u kome se vidi i kako beda, tj. manipulisa­nje bedom, stvara i one koji ćute i one koji napreduju u hijerarhij­i ćutanja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia