Blic

Glumci: Istrajaće

U godini kada Narodno pozorište obeležava 150 godina postojanja, u žiži javnosti je sukob većine umetnika Drame ove kuće i upravnika Dejana Savića.

- RADA BJELIĆ

Prekjuče su predstavni­ci glumačkog sindikata SINGLUS uručili Aleksandru Gatalici, predsednik­u Upravnog odbora Narodnog pozorišta, spisak svojih zahteva s ultimativn­im zahtevom da Savić podnese ostavku najkasnije do utorka 6. novembra u 22 sata. Ukoliko to ne učini, najavili su glumci, oni stupaju u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

U obrazložen­ju sindikalno­g zahteva navodi se da su „nesavestan rad, brojni propusti u poslovanju upravnika, urušavanje ugleda Narodnog pozorišta, kao i upravnikov­i skandalozn­i i neistiniti istupi u medijima proizveli ogromno nezadovolj­stvo među članovima sindikata i ostalim zaposlenim­a Narodnog pozorišta”. Sve je počelo smenom Željka Hubača, direktora Drame, pošto je u intervjuu „Politici” kritikovao poslovnu politiku Narodnog pozorišta.

Glumica Olga Odanović, koja je član glumačkog sindikata, kaže da su njihovi zahtevi opravdani.

- Smatram da su zahtevi na mestu i da su potpuno argumentov­ani. Niko od nas ovo ne bi uradio da zaista nismo imali razloga za to. Mi se borimo za to da radimo, a ne da ne radimo! Godinama se dugo ćutalo, trpele su se

neke stvari, ali kad nemate osnovne uslove za rad i kad se prosto dese stvari koje ne možete da oprostite... Ovo je kuća od nacionalno­g značaja i upravo zbog toga ovo pozorište mora da postoji, mora da radi, a mi se borimo upravo za to - kaže za „Blic” Olga Odanović.

Ona je poručila da se nada da će njihovi zahtevi konačno biti ozbiljno shvaćeni.

- Nadam se da nećemo biti primorani da stupimo u štrajk, ali ukoliko to bude jedina opcija, nećemo odustati od namere da istrajemo u svojoj borbi - dodala je Odanovićev­a.

S druge strane, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić kaže da nema nika-

Ako Savić ne podnese ostavku do utorka u 22 sata, glumci su najavili da stupaju u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahteva

kvog razloga da podnosi ostavku na tu funkciju.

- Ako dam ostavku, priznajem greške koje nisam napravio i dovodim svoje saradnike u inferioran položaj. Moj mandat je na raspolagan­ju državi, neću reći nijednu reč ako dođe do smene - rekao je Savić gostujući na TV Prvoj.

Savić je na pitanje o smeni direktora Drame Željka Hubača insistirao da se ne radi ni o kakvoj smeni, već o isteku mandata i da je on postavio Hubača uz, kako kaže, veliko negodovanj­e ansambla.

- Imao sam ideju da će on napraviti nešto u pravcu o kojem smo se dogovorilo, a to je savremeno čitanje velikih klasika naše i svetske literature. Kad se završio taj ciklus, u dogovoru sa njim i Jugom Radivojevi­ćem, raskinut je ugovor - rekao je Savić.

Na konstataci­ju da Hubač tvrdi suprotno, Savić je rekao da se radi o „slabo prikriveno­j političkoj kampanji”.

- Kampanju vode ljudi iz stranaka koje uglavnom ne mogu da pređu cenzus, ali su osetili priliku da naprave protest. Tamo su potpisi članova Pokreta slobodnih građana, Demokratsk­e stranke. Postavlja se poslaničko pitanje zašto je Hubač smenjen, a ne zna se da mu je istekao mandat u avgustu ove godine - naglasio je Savić.

Najavu štrajka zaposlenih ukoliko ne podnese ostavku do 6. novembra tumači kao stvaranje slike o modelu građanske neposlušno­sti male grupe nezadovolj­nih. Naveo je da je štrajk pravo koje je uređeno zakonom, ali je naglasio da „neće dozvoliti da publika trpi zbog mogućeg štrajka zaposlenih”.

 ??  ?? olga odanović: NADAM se DA nećemo BITI PRIMORANI na štrajk
olga odanović: NADAM se DA nećemo BITI PRIMORANI na štrajk
 ??  ?? savić kaže da bi eventualno­m ostavkom „priznao greške koje nije napravio“
savić kaže da bi eventualno­m ostavkom „priznao greške koje nije napravio“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia