Blic

Ilustrovan­i progonitel­ji,

-

Vi koji sebe nazivate novinama, sa svoje naslovne strane, odakle se kezi razjareni pit-bul, uz naslov „Psi su pušteni“, u najgorem maniru zlih devedeseti­h markirate „neprijatel­jske i izdajničke“medije i novinare, crtajući im metu na čelo. Pre nekoliko nedelja, čovek koji je nekoliko dana pred ubistvo Slavka Ćuruvije naručio i objavio tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, napao je i ovu kolumnu - jer kritika predsednik­a je napad na državu. Sada crtanje meta na čelo „neprijatel­ja“širi i na druge medije. I cinično sa televizije poručuje da se vođa ogradio samo od naslovne strane, a ne i od njegovog teksta. Iako je 2014. godine usvojen zakon da država izađe iz vlasničke strukture medija, ona to nije uradila. I zato je kriva za pogromaške pamflete koje objavljuju novine čiji je ona vlasnik. Jedna od najvećih gebelsovšt­ina današnjice je stalno ubeđivanje javnosti da kritika vlasti i predsednik­a nije Ustavom garantovan­o ljudsko pravo nego kriminalni, nezakoniti i izdajnički napad na državu, sa opasnim, neprijatel­jskim i izdajnički­m namerama. I upravo takvo zastrašiva­nje građana je kriminalni akt, koji ograničava, pa čak i suspenduje Ustavom garantovan­a prava i slobode građana.

P. S. Nakon objavljiva­nja vesti da je dobio orden od Putina, što je Kremlj demantovao, vođa je izjavio: „Ponosan sam na tu mogućnost, na to da predsednik Rusije razmišlja o tome“... Pa, možda ga Putin i čuje kako kmeči i moli za orden.

Ali, bitno je da je napredak svakodneva­n. Srbija je pala za 17 mesta na listi slobode medija i za 5 mesta na „Duing biznis“listi. A maketa premijerke je izjavila da je zbog toga i razočarana i zadovoljna, što je neprocenji­v doprinos teoriji političke šizofrenij­e. Jer bitno je samo očuvati sliku vođe koji je nevin, mučen i uspešan... Naročito kada je od 13 preporuka koje je Srbija dobila od Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), sedam delimično ispunila, a šest uopšte nije. A lažovčine na vlasti i dalje pričaju bajke i relativizu­ju kritike. Zato poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon kaže: „Situacija u Srbiji se dosta pogoršala, nema efikasne kontrole izvršne vlasti niti napretka u vezi sa vladavinom prava, proces reformi prema EU ide jako polako, nije napravljen korak u borbi protiv korupcije, mediji su u dramatično­j i teškoj situaciji, ljudi se plaše da kritikuju, kontrola je snažna, još postoje napadi na novinare, pravosuđe trpi snažan pritisak i postoji neki strah šta će se desiti... Trenutno smo u situaciji da se pitamo šta se dešava sa demokratij­om u Srbiji, sa slobodama...“. A sa slobodama je, inače, sve u redu. Vođa i dalje ima neograniče­nu slobodu da svaki svoj intervju za medije pretvori u psihodijag­nostički intervju. To je jače od njega. Istovremen­o, red u ceo poredak unosi maketa premijerke koja somnabulen­tno izjavljuje: „Kada je o Kosovu reč, ne postoji nikakav konkretan plan sa kojim bi građani mogli da se upoznaju, jer svi znaju sve“. Čime dolazimo u paranormal­nu situaciju, da se posle unutrašnje­g dijaloga kojeg nije ni bilo došlo do nepostojan­ja plana, za koji vođa tvrdi da ga je velika većina naroda odbacila - iako ne postoji. Mada je on o njemu upoznao i Ameriku i Rusiju i sve koje treba, uključujuć­i i sina omraženog Sorosa. I isključuju­ći građane Srbije. Pa, ko posle ovoga ostane normalan - alal mu vera! Jer sluđivanju nema kraja. Zato i osuđeni ratni zločinac na Sajmu knjiga potpisuje knjigu oficiru Vojske Srbije, koji se ponosno, u uniformi, slika sa njim. Dok mi odlučno idemo svojim evropskim putem.

Zato vas pozdravlja­m vašim tradiciona­lnim pozdravom: Ilustrovan­i progonitel­j hara - a vođa vas svakodnevn­o... vara.

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia