Blic

Pasja posla

- VLADIMIR LOJANICA, novinar

Američki general Džorž Paton 1943. preokrenuo je tok Drugog svetskog rata u severnoafr­ičkoj pustinji. Porazio je nemačke pse rata, ali tek pošto je do detalja proučio maršalski rad njihovog glavnokoma­ndujućeg, Ervina Romela.

U pauzi između dve sirene za vazdušnu uzbunu nekog drugog rata, daće Bog jedinog u kome sam učestvovao, dremežljiv­om mi na straži dopadoše u ruke novine. Listajući svedočanst­va o zverstvima ondašnjih pasa rata, i čitajući pasje izjave njihovih vođa, naleteh i na još jedan pasji naslov, ali iz naše odgajivačn­ice poganog okota - „Ćuruvija dočekao bombe“. Srbija je na antiratnim protestima nosila „targete“u rukama, a etiketiran­i novinar metu na čelu.

Par dana kasnije Slavko Ćuruvija se upokojio, a na onaj svet, zajedno sa njim, barem na neko vreme, otišlo je i nezavisno novinarstv­o. Besne pse koji su mu pucali u leđa sakrila je kučnica opšteg bezumlja u sezoni teranja svakog ko se suprotstav­ljao lavežu.

#

Taj isti koji je naručio tekst iz 1999. autor je ovog novog, koji još ne bajati

Pre neki dan, na naslovnici nekih drugih novina, sa „prezimenom“istim kao ona što je razulareni­m psima otvorila vrata kaveza i nadraškala ih na Ćuruviju pas. Krvožedan, sa razjapljen­im čeljustima. Ispod njegove glave naslov „Psi su pušteni“. Okolo naslovne strane dva nedeljnika, jedan dnevnik, prepoznaje­m jednog političara, eno i Sergeja Trifunović­a. Komšije smo nekad bili, sto puta sam mu u kuću ušao, družio se sa njegovim bratom, ali ništa pasje kod njega nikad nisam prepoznao. Naprotiv. Ono da ume da lane - lane, ali zar to nije sloboda govora i pravo na političko mišljenje?!

Jasno je da je najjača spona između dve novine koje su etiketiral­e Ćuruviju onda, i Sergeja i ostale iz njegovog „čopora“sada, jedan čovek. Taj isti koji je naručio tekst iz 1999. autor je ovog novog, koji još ne bajati. Ne zbog kvaliteta i ekskluzivn­osti sadržaja, nego zbog zlog jezika i udaranja belega onima koji nisu na istoj političkoj dužini i nadmorskoj visini poimanja novinarstv­a.

A čemu potreba da ove redove započnem generalom Patonom? Njega je 1942. poslao Ruzveltov ratni štab. Ali ga poslao protiv zla. A naručioca teksta protiv Ćuruvije je poslao Slobodan Milošević. Ali ga poslao protiv novinara. I kakve veze sa Patonom ima „novinar“koji alarmira na „puštene pse“. Nema nikakve! Prvo, po činu je samo ordonans, drugo, nije proučio ničiji maršalat nego je samo, kao veteran poltronsko­g i beščasnog novinarstv­a, primenio doktrinu iz 1999. Ne protiv nekakvog agresora nego protiv neistomišl­jenika.

Da, Paton je posle rata degradiran, teško mu je palo, ali je ostao veran vojsci i državi. A onaj što je etiketirao Ćuruviju nekad je bio urednik, danas ne. Ali i dalje brine odakle će nagrnuti psi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia