Blic

Cela porodica stradala u poplavama

- Milica bajić

U naselju Kasteldači, nedaleko od Palerma, spasioci su pronašli tela devet članova jedne porodice, koji su stradali u bujici koju je izazvalo izlivanje obližnje reke.

Pronađena su tela majke, oca, njihove maloletne dece, dede i bake, koji su, kako navode italijansk­i mediji, stradali u kući u kojoj su živeli. Među žrtvama su jednogodiš­nja beba i deca koja su imala od tri do 15 godina.

Đovani di Đakinto, gradonačel­nik Kasteldači­ja, rekao je da je otkriće tela „neizmerna tragedija“.

Telo još jedne žrtve otkriveno je juče u automobilu u naselju Vikari, u okrugu Palermo, a u regionu Agriđento poginuli su muškarac i žena nakon što je njihov automobil zahvatila bujica.

Dve osobe nestale su juče nakon što je bujica odnela njihove automobile. Jedan od njih je lekar koji se uputio u bolnicu u Korleoneu. Italijansk­i državni radio navodi da je jedna osoba preživela bujicu u subotu uveče čvrsto se držeći za drvo.

Broj žrtva poplava na Siciliji popeo se na 12, ali strahuje se da bi mogao da bude i veći u narednim danima.

Obilne padavine sručile su se na jug Italije u subotu, nekoliko dana nakon što su oluje pogodile severni deo zemlje. Broj žrtava nevremena je 20, čime je ukupan broj stradalih u celoj

Italiji poslednjih nedelju dana dostigao brojku od 32.

Najgore su pogođena mesta u severnoj i zapadnoj Italiji, posebno na području Trentina i Veneta, gde su brojna sela odsečena od sveta zbog masivnih odrona i poplava. U Veneciji je visoka plima i jaka kiša prethodnih dana izazvala rekordan nivo vode u gradu, a klizišta nastala nakon kiša zatvorila su glavni put u Dolomitima.

- Delovi Dolomita izgledaju kao površina Meseca. Na kolenima smo. Ako hitno ne interveniš­emo, naše doline postaće pustinje - rekao je guverner Veneta, dok iz civilne zaštite kažu da takvo nevreme nije viđeno u poslednjih 60 godina. Vetrovi jačine 120 kilometara po satu rušili su stabla u dolini Fijeme na severu zemlje, koja je poznata po tome da je upravo od drva sa tog područja Antonio Stradivari pravio svoje čuvene instrument­e u 17. veku.

I u italijansk­oj prestonici jak vetar čupao je stabla, a prema proceni Udruženja italijansk­ih privrednih kompanija, ukupan broj uništenih stabala širom Italije je čak 14 miliona.

Najveći broj žrtva na severu poginuo je upravo kada su stabla padala na kuće i automobile, a zabeležen je i slučaj nemačkog turiste koji je poginuo u petak u udaru groma na Sardiniji. To je druga žrtva u Italiji koja je stradala od udara groma.

Zamenik italijansk­og premijera i ministar unutrašnih poslova Mateo Salvini obišao je poplavljen­a područja na severu i zapadu. On je obećao 200 miliona evra pomoći stradalim područjima.

Ukupna šeteta koju je nevereme izazvalo za sada nije poznata.

 ??  ?? na severu države vetar je Čupao stabla, dok se jug borio sa bujicama i poplavama
na severu države vetar je Čupao stabla, dok se jug borio sa bujicama i poplavama
 ??  ?? zbog odrona su zatvoreni regionalni putevi
zbog odrona su zatvoreni regionalni putevi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia