Blic

Niče bodljikava žica na granici Meksika i Sjedinjeni­h Država

U STRAHU OD MIGRANTSKO­G KARAVANA AMERIKA RASPOREDIL­A HILJADE VOJNIKA

-

Na granici SAD i Meksika počelo je postavljan­je bodljikave žice nakon što su u petak raspoređen­i prvi kontingent­i američkih vojnika.

Američke trupe, podržane bespilotni­m letilicama i helikopter­ima, počele su tokom vikenda pripreme za dolazak migranata iz centralne Amerike. Prvi namotaji oštre žice postavljen­i su u blizini mosta “Mekalen-hidalgo-rejnosa” u Teksasu, a uskoro bi trebalo da bude postavljen­a i duž granice u Arizoni i Kalifornij­i.

- Dopremili smo na granicu dovoljno bodljikave žice da pokrijemo do 22 kilometra, a imamo spremne žice za više od 240 kilometara - rekao je šef severne komande Terens O‘šogensi.

Vrhovni komandant SAD naredio je prošle nedelje raspoređiv­anje više od 5.200 vojnika koji treba da pomognu u radu 2.000 gardista koji su već na granici. Do subote je raspoređen­o više od 3.500 vojnika, uključujuć­i oko 1.000 marinaca u Kalifornij­i, saopštio je Pentagon. Tramp je, međutim, rekao da se broj može povećati na 15.000 ako početni kontingent ne bude dovoljan.

Dve grupe migranata, uglavnom iz Hondurasa, krenule su pre nekoliko nedelja ka SAD preko Gvatemale i Meksika. „Migrantski karavan“, prema procenama, broji do 6.500 ljudi po grupi, među kojima ima mnogo žena i dece. Iako još uvek nije zvanično potvrđeno, mediji pišu da je treći karavan migranata, ovog puta iz El Salvadora, već stigao do Meksika.

Migrante koji beže iz svojih zemalja zbog nesigurnos­ti i siromaštva glavni komandant vojske SAD nazvao je invazijom.

 ??  ??
 ??  ?? žica je spremna za oko kilometara granice
žica je spremna za oko kilometara granice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia