Blic

U Srbiju tegljačima iz Boke stigla podmornica

„TISA” ĆE BITI PRETVORENA U MUZEJ

- R. Briza

Podmornica je stigla u junu iz Crne Gore, trajno je usidrena kod „Ušća” i biće pretvorena u - muzej.

U pitanju je takozvana džepna, nekada vrlo opasna podmornica “P-911 Tisa”, koja je drumovima iz Boke Kotorske stigla u Beograd specijalni­m kamionom tegljačem.

“Tisa” je jedna od šest diverzants­kih podmornica koje su, prema projektu Brodarskog instituta iz Zagreba, izgrađene između 1981. i 1986. i dobile su imena po jugosloven­skim rekama.

U pitanju su male, ali veoma opasne podmornice prilagođen­e za neprimetno polaganje manjih minskih polja u neprijatel­jskim vodama.

Prema objavljeni­m podacima, formacijsk­i sastav podmornica “Tisa”, a od 1985. do 1991. godine bio je Odred diverzants­kih podmornica.

Osamdeseti­h godina prošlog veka za Jugosloven­sku mornaricu izgrađeno je ukupno šest podmornica klase “tisa” dužine 18,8 i širine 2,7 metara, visine 3,4 metra.

Jugoslavij­a je bila jedna od samo 11 zemalja u svetu koje su proizvodil­e podmornice.

“Tisa” je porinuta u martu 1983. godine, a primljena je u flotnu listu četiri meseca kasnije.

Ipak, raspadom SFR Jugoslavij­e, ove podmornice su odvezene u Crnu Goru, osim P-914, koja se u tom času nalazila na remontu u Splitu. Podmornica “Tisa” je krajem jula 1993. izvađena iz mora i konzervira­na, a uprkos nekim najavama da bi mogla da bude prodata, početkom 2009. crnogorske vlasti su objavile kako planiraju da poklone po jednu podmornicu Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Otkako je “Tisa” izvađena iz mora, godinama se nalazila na obali u krugu vojnog objekta Pristan, u Boki Kotorskoj, i tu čekala svoju sudbinu.

Konačno, ona je u junu poslata u Beograd zahvaljuju­ći organizaci­ji Udruženja podmorniča­ra Srbije iz Beograda, uz finansijsk­u i logističku podršku “Jugoimport­a SDPR”.

Podmornica “P-911 Tisa” je teška 88 tona. Bila je jedno od najvećih dostignuća bivše jugosloven­ske ratne brodogradn­je.

Za “Tisu”, prema objavljeni­m podacima, tvrde, iako je to bila odlična podmornica, da je ipak imala i nekoliko mana. To plovilo nije imalo klasični dizel električni pogon, što je predstavlj­alo problem za posadu ako bi se ispraznio akumulator.

 ??  ?? nekada veoma opasna „tisa“snimljena na brodu grbalj
nekada veoma opasna „tisa“snimljena na brodu grbalj
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia