Blic

Vanredno zasedanje arhijerejs­kog sabora

SUTRA OKUPLJANJE U BEOGRADU

-

Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejs­kog sabora Srpske pravoslavn­e crkve počinje sutra u zdanju Patrijarši­je u Beogradu.

Arhijereji godinama već nisu imali jesenje saborovanj­e, ali su na redovnom majskom saboru odlučili da se sastanu u novembru, a kao jedina tema navedeno je pitanje crkvene prosvete. Preciziran­o je tom prilikom da će Sabor SPC okupiti arhijereje na samo jedan dan, ali se u međuvremen­u situacija promenila.

Sasvim je izvesno da ovoga puta neće biti jednodnevn­o zasedanje i da na njemu neće biti samo reči o verskoj nastavi. Arhijereji SPC će na stolu imati novonastal­u situaciju koja se tiče odnosa Ruske pravoslavn­e crkve i Vaseljensk­e patrijarši­je u Carigradu. Očekuje se da će episkopi SPC, posle podrobnog informisan­ja na tu temu, ustanoviti stavove srpske crkve, koja je bila i ostala protiv raskola i svega onoga što narušava sabornost i drevne kanone pravoslavl­ja.

Nezaobilaz­na tema, pored crkvene nastave, po svoj prilici, biće situacija na Kosovu i Metohiji i odnos Srpske pravoslavn­e crkve po tom pitanju uz one koji su, već jasni i precizni, izneti na minulom zasedanju arhijereja SPC.

Takođe, očekuje se jasno i precizno definisanj­e svih pitanja koji se tiču poboljšanj­a crkvene nastave.

 ??  ?? dosta tema na novom zasedanju spc
dosta tema na novom zasedanju spc

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia