Blic

VRUĆA VODA ČISTI PORE?

Dlake rastu od brijanja, kosa od redovnog šišanja. Tako makar misli većina ljudi. Da li su ova uverenja istinita ili neutemelje­na, pitali smo prim. dr Goranu Isailović, dermatoven­erologa, i frizera Milana Sarića.

- Jelena Milenković

Mit br. 1 VRUĆA VODA OTVARA PORE

Vlada mišljenje da se „parenjem“čisti koža.

“Vruća voda ne otvara pore. Ona pre svega širi krvne sudove i pogoršava stanje osetljive kože. U proširenim porama se najčešće nalazi keratinski čep koji se otapa keratoliti­čkim sredstvima, odnosno enzimskim i hemijskim pilinzima”, objašnjava dr Isailović.

Mit br. 2 OD ČESTOG BRIJANJA DLAKE BRŽE RASTU

Kaže se da dlake bujaju čim se češće brijemo. “To je tačno. Proces brijanja stimuliše rast dlake”, napominje dermatolog.

Mnogi smatraju i da ova metoda čini dlake gušćim. Međutim, nije dokazano da brijanje utiče na veličinu folikule.

Mit br. 3 TRLJAJTE ZGLOBOVE KAKO BI MIRIS BIO JAČI

Stavite parfem, a onda trljate zglobove ruke ubeđeni da će parfem zamirisati jače i da će duže trajati. Stručnjaci kažu da je ovo potpuno pogrešan način nanošenja ovog kozmetičko­g sredstva jer se ovim smanjuje intenzitet mirisa. Dovoljno je da nanesete parfem i da sačekate da se osuši na koži.

Mit br. 4 ŠIŠANJE PODSTIČE RAST KOSE

Dermatolog kaže da ovo nije istina. A Milan Sarić napominje da je redovno šišanje ključno za zdravlje kose. „Neophodno je za pravilan rast kose, koji zavisi i od stanja kože glave, ishrane i genetike“.

Mit br. 5 ŠMINKA MOŽE DA IZAZOVE AKNE

“Šminka dizajniran­a kao scenska i televizijs­ka i ona koja sadrži mineralna ulja može da dovede do stvaranja komedona, keratinski­h čepova, ispupčenja nalik bubuljicam­a, u izvodnom kanalu lojne žlezde i da izazove pojavu kozmetički­h akni”, objašnjava Gorana Isailović i dodaje da je najčešći uzročnik ovih akni hormonski disbalans.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia