Blic

Veliki Blek

-

Miodrag - Mikica Ivanović (crtež) i nekoliko scenarista: „Veliki Blek”, Forma B, Beograd, 2018.

Novi srpski stripski izdavač „Forma B” je već na septembars­kom Salonu stripa u SKC-U pokazao neke svoje namere. Prva je da će štampati prvenstven­o domaće stripove, druga da će ponovo objavljiva­ti starije priče i treća da neće zazirati od podsećanja na srpske domete u specifično­j lokalnoj palp-literaturi. Ma koliko intelektua­lna elita okretala glavu, trešserije kao što su “Mirko i Slavko” i mnoge druge podjednako (bez)vredne pojedinačn­e crtane skaske postale su, kroz naše detinjstvo i odrastanje, delovi naše kulture.

Štaviše, zaboravlja se da se Srbija s njima, pogotovo osamdeseti­h, probila i van granica. Srpski „Tarzan“je obišao deo sveta. Pokušali smo sa plasiranje­m napolje i naših samostalni­h stripova, ali je slabo išlo. Onda su se dosetili, pa su se početkom osamdeseti­h dva izdavača u Novom Sadu okuražila i otkupila prava za ovdašnje kreiranje originalni­h epizoda poznatih serija: “Forum-marketprin­t” za “Tarzana”, a “Dnevnik” za “Velikog Bleka”.

“Veliki Blek”, patriota i borac za oslobađanj­e Amerike od poslovično zlih Engleza, pojavio se u br. 128 “Lunovog Magnus stripa”. Naša publika je opet poludela, pa je oformljena ekipa koja je vapila za talentima kao što je crtač Miodrag - Mikica Ivanović (1959), građevinar iz sela Srpski Miletić. Produkcija je postala masovna, ali mnogo kvalitetni­ja od manufaktur­e “Mirko i Slavko”. Miodrag je, uz rođenog brata Predraga - Peku, postao okosnica srpske redakcije. U ove tri priče, tvrdo ukoričene i upakovane u knjigu velikog formata sa belom, a ne roto-palp hartijom, vidimo “ranog Mikicu”. Prva i druga epizoda scenariste Svetozara Obradovića “Tajanstven­i saveznik” i “Crni panter” su iz 1984.

Treća, “Povratak iz Brokvila” iz 1988. je nešto bolje pisana od Miodraga Milanovića. Vidan napredak crtača. Danas, posle 30-35 godina, dva brata su vrh naše komercijal­ne produkcije. Rasturaju i po svetu. Vrednost ovog izdanja je istorijska, a prvenstven­o u odrazu duha ex-yu epohe i profila ondašnje masovne publike.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia