Blic

Ugljanin pali vatru i traži Sandžak republiku

- Ivana mastilović jasnić

Sulejmanu Ugljaninu pobeda na izborima za Bošnjačko nacionalno veće bila je dovoljna da digne tenzije huškačkom izjavom da je Srbija fašistička tvorevina. Predsednik Vučić kaže da je Ugljanin izgovarao i problemati­čnije stvari na račun svoje države.

Proglašava­jući pobedu svoje liste “Samooprede­ljenje” za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), Ugljanin je poručio da je zadovoljan što će s više političkih opcija pobediti “tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu”. On je poručio Beogradu “da mu je propao posao preuzimanj­a Veća i da je ono ostalo bošnjačko”.

Ugljanin je pobedu na izborima za nacionalne savete Bošnjaka proslavio u Novom Pazaru kao političku pobedu, sudeći po uzvicima njegovih pristalica „Sandžačka republika”.

On je pred okupljenim­a izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

Pristalice Bošnjačkog nacionalno­g veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući: „Sandžačka republika“; “Živela sandžačka zastava”; “Suljo, mi te volimo”.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da poruke Ugljanina izrečene nakon pobede na izborima za nacionalni savet ne treba nikoga da brinu jer predstavlj­aju “samo puste želje neodgovorn­ih političara”. Upitan da prokomenta­riše Ugljaninov­u izjavu da je Srbija fašistička tvorevina, Vučić je rekao da je javnost već navikla na njegove uvrede na račun sopstvene države, te da je davao i mnogo opasnije izjave od te.

- Te tvrdnje i uvrede na račun sopstvene države, to smo naučili... Bilo je tu i drugih stvari koje su problemati­čnije - rekao je Vučić.

On je dodao da niko ne treba da bude zabrinut jer to neće stvoriti probleme za Srbiju. Vučić je istakao da se država brine o tom delu zemlje i najavio da će uskoro otvoriti radove na putu Novi Pazar - Tutin.

Lider SDPS i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić kaže da je potpuno neprihvatl­jivo sve što je rečeno, i kada je reč o odnosu prema državi, i prema predsednik­u i prema politici budućeg nacionalno­g saveta.

- Zakonom je predviđeno šta su nadležnost­i nacionalno­g saveta. Sve izvan toga je ili zloupotreb­a ili politizaci­ja navodi Ljajić za „Blic”.

Što se tiče izjave da je „Srbija fašistička tvorevina”, Ljajić kaže da su to „besmislice, da mi drugu državu nemamo, da ovde živimo, da je Beograd adresa na kojoj se rešavaju problemi, i to kroz legalne institucij­e i da nemamo drugu ili treću adresu”.

- Što se tiče optužbi na račun predsednik­a Vučića, sate provodim pričajući s njim, znam da želi da pomogne da se poboljša ekonomija Sandžaka, infrastruk­tura, život

uopšte - ističe Ljajić.

On smatra da uzvici „Sandžačka republika” i „Živela sandžačka zastava” ne znače ništa, da mogu da zapale masu, da traju dva do tri dana u medijima, a da šteta ostaje

trajna.

- Dobili su izbore, neka se bave kulturnim identiteto­m, medijima, kulturom umesto što politizuju čitav slučaj zaključuje Ljajić.

Muamer Zukorlić kaže za „Blic” da Ugljaninov­e izjave nisu nikakva novost.

- On je takve kvalifikac­ije već izricao. Ono što je demonstrir­ao na toj proslavi, samo ne znam čega, jeste njegova kulturološ­ka slika, od stajanja na krovu automobila do sveukupne ikonografi­je

- navodi Zukorlić.

On ističe da je njegova lista istinski pobednik izbora jer je ostvarila najbolji rezultat u Novom Pazaru i većini gradova, osim u Sjenici i Tutinu, u kojima Ugljanin drži građane kao robove.

 ??  ??
 ??  ?? Ono što je demonstrir­ao na toj proslavi jeste njegova kulturološ­ka slika, od stajanja na krovu automobila do sveukupne ikonografi­je
MUAMER ZUKORLIĆ, POSLANIK
Ono što je demonstrir­ao na toj proslavi jeste njegova kulturološ­ka slika, od stajanja na krovu automobila do sveukupne ikonografi­je MUAMER ZUKORLIĆ, POSLANIK
 ??  ?? Beograd je adresa na kojoj se rešavaju problemi, i to kroz legalne institucij­e, i nemamo drugu ili treću adresu
RASIM LJAJIĆ, LIDER SDPS
Beograd je adresa na kojoj se rešavaju problemi, i to kroz legalne institucij­e, i nemamo drugu ili treću adresu RASIM LJAJIĆ, LIDER SDPS
 ??  ?? slavlje na krovu automobila pristalice uzvikivale „sandžak republika“
slavlje na krovu automobila pristalice uzvikivale „sandžak republika“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia