Blic

Zašto je Vlada odobrila Tomi Nikoliću da ostane u vili?

- Danijela luković

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostaće i dalje da živi u vili na Dedinju jer je Vlada Srbije donela uredbu kojom se zgrada u Užičkoj ulici 23 određuje njemu za boravak.

Tom odlukom je takođe predviđeno i da vila prima na smeštaj strane goste u okviru rada Kancelarij­e za saradnju sa Rusijom i Kinom koju vodi.

Ovu uredbu o izmenama i dopunama uredbe o nepokretno­stima za reprezenta­tivne potrebe Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić, a usvojena je na sednici Vlade 2. novembra. Njome se zgrada u Užičkoj ulici 23 određuje za “boravak i reprezenta­tivne potrebe” Nikolića, predsednik­a Nacionalno­g saveta za koordinaci­ju saradnje sa Rusijom i Kinom, i “prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje”.

Ono što u njoj, međutim, ne stoji je dokle će Nikolić moći da je koristi, da li do prestanka mandata ove kancelarij­e ili mu ni to neće biti smetnja za korišćenje ovog objekta od 800 kvadrata.

- Pitanje je i da li je vila preuređena za boravak stranih gostiju. Pitanje je i kako se njegov porodični život i njegove supruge Dragice i tašte Milke Ninković uklopiti u dolazak i boravak visokih zvanica. Malo kome je jasno zašto je Nikoliću toliko bilo bitno da ostane u toj vili imajući u vidu da je sagradio veliku kuću u Bajčetini, ali i da još ranije kupio nekretnine u Beogradu - kaže naš izvor.

U ovoj državnoj vili Nikolić je od avgusta 2012. godine i prvi je državnik koji ju je koristio za posao i svakodnevn­i život.

Državni pečat i posebnu zastavu predao je Aleksandru Vučiću 31. maja 2017. godine, a jedan od najvećih zahteva kada se odlučivalo da li će ponovo ući u trku za šefa države je da ostane u toj vili.

- Nikolić je bio siguran da se Vučić neće preseliti u nju, zato je i tražio da nastavi da je koristi - kaže izvor „Blica“.

U objašnjenj­u odluke stoji da je zakonski okvir član 57, stav 2 Zakona o javnoj svojini i član 42, stav 1 Zakona o Vladi.

Nigde u pravnim aktima nije određeno u kojem roku bivši predsednik treba da se iseli iz rezidencij­e. Ali, kako među decidirano nabrojanim povlastica­ma koje šefu države pripadaju po isteku mandata nema i korišćenja rezidencij­e, nameće se zaključak da je trebalo da se iseli po prestanku obavljanja predsednič­ke funkcije. Praktično znači da je Nikolić u ovom objektu boravio mimo propisa, a izvršni direktor „Transparen­tnosti Srbija“Nemanja Nenadić kaže da mu se čini da je Vlada želela da legalizuje to stanje.

- Mislim da nije bilo nužno da ta vila služi i za stanovanje i za prijeme. Ako je to reprezenta­tivno zdanje, onda može da posluži i za druge organe i njihove goste jer ne verujem da će ta kancelarij­a imati svaki dan goste. Pitanje odgovornos­ti je na Vladi, a koliko znam uredba nije obrazložen­a. Bilo bi dobro da se objavi obrazložen­je kako bismo videli na koji način se ovo pitanje rešilo - napominje Nenadić.

Još u julu 2014. godine doneta je uredba koju je potpisao Aleksandar Vučić, po kojoj se određuje da vila u Užičkoj 23 bude isključivo kao “rezidencij­a predsednik­a Republike”, bez mogućnosti da neki drugi organ ili lice zatraži ovu vilu na korišćenje.

Nikolića smo pitali za komentar, kao i da li zna ko će mu biti prvi strani gosti, ali odgovor nismo dobili.

 ??  ?? rezidencij­a je namenjena za stanovanje i primanje gostiju
rezidencij­a je namenjena za stanovanje i primanje gostiju
 ??  ?? tomislav nikolić po prestanku mandata nije hteo da napusti vilu
tomislav nikolić po prestanku mandata nije hteo da napusti vilu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia