Blic

Bez poreza za pomoć roditeljim­a i tim-bilding

MINISTARST­VO FINANSIJA PREDLOŽILO NOV SET ZAKONA

- Tanjug

Set poreskih zakona koji će, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, biti dostavljen Narodnoj skupštini na razmatranj­e krajem godine, predviđa neke olakšice koje će obradovati buduće roditelje, građane s problemati­čnim stambenim kreditima, ali i privrednik­e.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana predlaže se da od poreza bude oslobođena solidarna pomoć do visine prosečne zarade isplaćene u Republici koju zaposleni dobije za rođenje deteta, kažu u Ministarst­vu finansija za Tanjug.

Zakonodava­c predlaže da od poreza budu izuzeti prihodi koje građanin ostvari u slučaju vansudskog poravnanja s bankom za stambeni kredit kada banka izvrši otpis preostalog potraživan­ja, uz prethodnu obavezu klijenta da izmiri određeni deo duga prema banci.

Dopunama ovog zakona se uređuje i način oporezivan­ja prihoda kod pružanja ugostitelj­skih usluga u objektu domaće radinosti i u objektu seoskog turističko­g domaćinstv­a. Izmene propisuju uslove o oslobađanj­u troškova rekreacije zaposlenih (tim-bilding) od poreza na zarade. Kada je reč o izmenama zakona o porezu na dobit privrednih subjekata, predviđa se obračun amortizaci­je koji se priznaje kao rashod u poreskom bilansu obveznika. Veliku novinu predstavlj­a i predlog da se rashodi po osnovu reklame u poreskom bilansu priznaju bez ograničenj­a. Takođe, ukoliko bude usvojen, novi zakon će priznavati troškove za istraživan­je u uvećanom iznosu, priznavanj­e prava na poreski kredit po osnovu novčanih ulaganja izvršenih u povećanje osnovnog kapitala u tzv. startap društva...

Uređuje način oporezivan­ja ugostitelj­stva u seoskom domaćinstv­u

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia