Blic

)r('i 0(r.-8ri -('1a 8/(pģa1a priča

Kritičari su mu dali jedva prelaznu ocenu, očekujući nešto više od “ekranizova­ne stranice iz Vikipedije”, ali publika širom sveta je pohrlila u bioskope da vidi film “Boemska rapsodija”, priču o Frediju Merkjuriju i grupi “Queen”

- 0lrqa Kovačević

NAKON PRVOG VIKENDA prikazivan­ja (u Srbiji paralelno sa Amerikom i ostatkom sveta) film je zaradio 142 miliona dolara, od čega 50 miliona u SAD, čime je dospeo na drugo mesto večite liste najgledani­jih muzičkih biografija u prva tri dana bioskopsko­g života (prvo mesto drži “Pravo iz Komptona” iz 2015).

- Iznenađuju­će otvaranje filma dokazalo je da je publika otišla u bioskope iz emotivnih razloga, bez obzira na kritike. Pravi fanovi benda i, naročito, Fredija Merkjurija, napravili su od filma hit - ocenio je za CNN Pol Dergarabed­ijan, medijski analitičar.

Ovaj uspeh daleko od očekivanog je prikladna labudova pesma studija “20th Century Fox” koji pušta svoje poslednje samostalno proizveden­e naslove pre nego što ga usisa novi vlasnik “Dizni”. Daleko od očekivanog, jer je produkciju filma pratio maler za malerom.

Kada je Brajan Mej, gitarista benda “Queen” i jedan od producenat­a, septembra 2010. najavio da se radi na filmu, glavni glumac trebalo je da bude Saša Baron Koen, Grejam King koproducen­t, a Piter Morgan (“Kraljica”) scenarista. Leta 2013. Koen se povukao sa projekta. Pričalo se da je došlo do nesuglasic­a oko toga kakav film žele da naprave. Koen je hteo mračniju, realniju verziju Fredijevog života, a Mej i ostali članovi benda - koji su imali konačnu reč pri odobravanj­u scenarija i reditelja - da se fokusiraju na muziku i lepšu stranu slave.

- Mej je sjajan muzičar, ali loš producent. Ima toliko dobrih priča o Frediju. Bio je divljak. Priča se da je pravio žurke sa kepecima koji su na glavama nosili poslužavni­ke sa kokainom. Ipak, oni su odlučili da zaštite imidž benda i Fredija - govorio je Koen. Bubnjar Rodžer Tejlor nedavno je izjavio da angažman Saše Barona Koena nikada nije bio zaista potvrđen.

- Mislim da nije shvatio ni film ni ulogu, a ni Fredija dovoljno ozbiljno - rekao je Tejlor za AP.

Mediji su pisali da će Koena zameniti Ben Višo, a da je Dekster Flečer izabran za reditelja, no on se ubrzo povukao zbog neslaganja sa Grejamom Kingom. Sedam meseci kasnije, avgusta 2014, Višo se takođe povukao uz obrazložen­je da produkcija kasni zbog problema sa scenariom. Novembra 2015. angažovan je scenarista Entoni Makarten, a film je dobio svoj naslov - “Boemska rapsodija”, prema istoimenoj pesmi benda. Godinu dana kasnije, Brajan Singer je došao na mesto reditelja, a Rami Malek potvrđen je za glavnu ulogu. Još godinu dana tekle su pripreme (Džastin Hejt je dorađivao scenario), a prva klapa konačno je pala septembra 2017. Izgledalo je da sve ide kako treba, a onda je, samo dve nedelje pred kraj snimanja, decembra 2017, objavljeno da je Brajan Singer uklonjen sa projekta zbog problemati­čnog ponašanja. Zamenio ga je Dekster Flečer, koji je mahom nadgledao postproduk­ciju. Singer je i dalje potpisan kao zvanični reditelj filma.

Rami Malek (37) na kraju se pokazao kao fantastiča­n izbor. Sem što fizički podseća na Fredija, uspeo je da do detalja skine njegov hod, mimiku, glas, pokrete na sceni i, ono što je bilo najteže, besprekorn­o dočara harizmu i magnetizam legendarno­g frontmena. U filmu je korišćen njegov i glas samog Fredija, ali razlika se ne primećuje. Rami je imao časove pevanja u skoro nemogućoj misiji: da uspe da iznese Fredijev vokalni ospeg od četiri oktave, što je muzičar pripisivao dodatnom paru sekutića koji su mu, sem upečatljiv­og izgleda, davali više prostora u ustima za proizvodnj­u glasa.

- Hvala bogu da smo našli Maleka. On je fantastiča­n u svakom pogledu, neverovatn­a osoba. Posvećen do srži i izuzetno talentovan. Ubo je Fredija do daske. Boljeg nismo mogli da nađemo - rekao je Rodžer Tejlor. Da bi se i sami uverili u to, producenti su odlučili da već prvog dana snime najzahtevn­iju scenu: nastup benda na humanitarn­om koncertu “Live Aid” u Londonu održanom 13. jula 1985. Bio je to jedan od poslednjih živih nastupa Fredija sa grupom, koji je neposredno pre toga doživeo prve nagoveštaj­e narušenog zdravlja (preminuo j 1991. od posledica side). Merkjuri je pokazao da je satkan od drugačije materije: “hipnotisao” je masu od 70.000 ljudi kao od šale i tokom 20-minutnog nastupa, kroz neke od najvećih hitova benda (Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer to Fall, Crazy Little Thing Called Love, We Will Rock You i We Are the Champions) stvorio ono što se i danas naziva najboljim rok performans­om u istoriji.

Malek priznaje da nije znao mnogo o bendu i njegovom frontmenu kada je pozvan na audiciju, ali sve se brzo promenilo.

- Taj čovek ne prestaje da me iznenađuje. Što sam se više pripremao, istraživao o njemu, to sam bio svakim danom sve više zapanjen Fredijem Merkjurije­m. On je bio jedno veličanstv­eno ljudsko biće i jedva čekam da ga otkrijem novim generacija­ma - izjavio je glumac rođen u Americi od roditelja koptskih pravoslavn­ih Egipćana, sa jednom osminom grčke krvi u sebi.

Iako mu već pripisuju nominaciju za Oskara, Maleku je mnogo važnije da je dobio pohvale od članova benda i Fredijeve sestre Kašmire Kuk.

- Nedavno sam dobio poruku od Brajana Meja; video je dabldeker autobus u Londonu sa mojom slikom kao Merkjurija. Rekao mi je da bi Fredi bio oduševljen s obzirom na to da su se Brajan i on svakoga dana vozili busom broj 9 na vrhu, da pitaju svoje menadžere zašto im karijera još nije krenula. Rekao mi je da je taj poster za film na autobusu za njega značio pun krug i da je shvatio koliko daleko je “Queen” otišao, ne samo u muzičkom smislu već i u pop-kulturi - otkrio je Malek.

O svom razgovoru sa Fredijevom sestrom i njegovim sestrićem nije hteo da priča, sem da je susret bio veoma emotivan.

Jedina osoba koja je bila najbliža Frediju, a koja je zadržala distancu prema projektu je Meri Ostin, osoba koju je pevač zvao svojom “ženom” i kojoj je posvetio baladu “Love of My Life”. Fredi je zaprosio Meri, ali je veridba propala kada je shvatio da je homoseksua­lac. Do kraja života su ostali prijatelji i Ostinova i danas živi u Fredijevoj kući (njoj je ostavio najveći deo svog nasledstva).

- Iz sasvim razumljivi­h razloga Meri ne daje intervjue. Ali pročitala je scenario i odobrila ga je. Poštujem njenu privatnost. Odlučila je da ljubav prema Frediju sačuva za sebe i mislim da ne želi da naruši tu sliku na bilo koji način. Čini mi se da su njih dvoje osećali jedno prema drugom onu duboku, ispunjavaj­uću ljubav za kojom većina traga celog života. Znala je njegove najmračnij­e, najskriven­ije tajne. Njoj je jedino verovao do kraja. Samo ona zna gde mu je pohranjen pepeo... Bez Meri Ostin nema ni Fredija Merkjurija - rekao je Malek.

Da se on pitao, scenario za film bio bi malo drugačiji. Ali ne onako kako su kritičari priželjkiv­ali, da se Fredijev imidž “zaprlja” i pokaže koliko je bio promiskuit­etan i neumeren.

- Ja bih otkrio manje poznate detalje. Recimo, da je pravio elegantne večere za prijatelje, ne samo za gomilu neznanaca, kako je prikazano u filmu. On nije odgajan kao hrišćanin, ali je pravio božićne žurke i kupovao svima poklone. Bio je veoma darežljiv. Problem je što smo imali samo dva sata i odlučili smo da slavimo Fredija kao čoveka. Da smo se valjali samo u provokativ­nim aspektima njegovog života, izgubili bismo pravi smisao: činjenicu koliko je autentično, prkosno, revolucion­arno ljudsko biće bio - istakao je Rami Malek.

 ??  ?? raml 0alhn QLMH elr Suyl l]eru ]a Xlrjx )uhglma Qa nuamx VH Srna]ar nar Greur UHĢHQMH ]a ryanyx NRQFHSFLMX filma
raml 0alhn QLMH elr Suyl l]eru ]a Xlrjx )uhglma Qa nuamx VH Srna]ar nar Greur UHĢHQMH ]a ryanyx NRQFHSFLMX filma
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia