Blic

Sa=najem2 Dejan Savić P2DN2SI 2S7avk8

-

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, nakon jučerašnje­g sastanka sa ministrom kulture Vladanom Vukosavlje­vićem, odlučio je da podnese ostavku, nezvanično saznajemo. On bi to trebalo da učini danas ili sutra, čime bi bio zaustavlje­n dalji sukob u nacionalno­m teatru i sprečen štrajk zaposlenih

DEO ANSAMBLA NARODNOG pozorišta zatražio je pre dvadesetak dana ostavku Dejana Savića nakon što je ovaj smenio v. d. direktora Drame Željka Hubača. Nakon što je Savić danima ignorisao njihove stavove, dramski sindikat Narodnog pozorišta SINGLUS u četvrtak je u pisanoj formi predočio Upravnom odboru kuće svoje zahteve. Tada je saopšteno da je predsednik­u Upravnog odbora Aleksandru Gatalici predat zahtev u kom je, između ostalog, određen rok za ostavku upravnika Dejana Savića - 6. novembar 2018. godine najkasnije do 22 časa. Taj rok ističe večeras.

Dejan Savić je nakon zahteva sindikalac­a ponovio da nema nameru da podnosi ostavku. Izgleda da je u međuvremen­u “ubeđen” u suprotno, a da li će i ispuniti obećanje, pokazaće vreme pred nama. Kako saznajemo, na inicijativ­u najviših državnih organa doneta je odluka da se pat pozicija u kojoj se našao nacionalni teatar - konačno reši, a da je prvi korak odlazak upravnika koji nema podršku većine glumačkog ansambla i zaposlenih. Tim povodom Savić je pozvan juče na razgovor sa resornim ministrom, na kom mu je to predočeno.

Ukoliko se desi da Savić ipak ne ode večeras do 22 časa, glumci i ostali zaposleni u Narodnom pozorištu u Beogradu stupiće u štrajk upozorenja, rečeno nam je juče u sindikatu SINGLUS.

- Mi ništa nećemo preduzimat­i do isteka previđenog roka, a ukoliko se do tada ništa ne bude promenilo, stupićemo prvo u štrajk upozorenja - rekla je za “Blic” predsednic­a sindikata Ivana Nenadović, i dodala da će se i ubuduće držati zakonskih procedura.

Ona je objasnila da štrajk upozorenja ne podrazumev­a obustavu rada, te tako neće biti otkazivanj­a predstava jer im, kako kaže, nije cilj da kažnjavaju publiku. Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu trajaće sat vremena.

Postoji inicijativ­a da jedna delegacija glumaca ovih dana održi sastanak sa premijerko­m Anom Brnabić i predloži kandidata za Savićevog naslednika. 5 %

 ??  ?? Da li će konačno otići: Dejan Savić kao dirigent
Da li će konačno otići: Dejan Savić kao dirigent

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia