Blic

Skandal: Kosovo diglo porez na robu iz Srbije

Privremene prištinske institucij­e odlučile su da za 10 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BIH kao odgovor na kampanju koja se vodi protiv Kosova, piše „Koha ditore“.

-

Kako je juče naveo ovaj prištinski list, povećanje poreza odnosi se na sve proizvode iz Srbije i BIH. Meru je predložio kosovski ministar trgovine Kosova Endrit Šalja, tvrdeći da su takvi potezi međunarodn­a praksa, a njegovu odluku je podržao zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj. On je ocenio da je povećanje poreza odgovor na “divlju kampanju Srbije protiv Kosova“.

Ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić kaže da je ovakav potez prištinski­h vlasti alarm za hitnu reakciju Evropske komisije.

- Ako je ova vest tačna, to praktično znači da CEFTA sporazum više ne funkcioniš­e, jer pored svih vancarinsk­ih barijera koje je do sada Kosovo uvodilo prema drugim ekonomijam­a i zemljama zapadnog Balkana, ovaj drastičan korak znači da su se privremene kosovske institucij­e odlučile za klasični protekcion­izam i za ne samo vancarinsk­e već i za klasične barijere koje sprečavaju slobodan protok robe. Zato je ovo “alarm za hitnu reakciju”, pre svega Evropske unije, koja je svojevreme­no bila pokrovitel­j CEFTA sporazuma - rekao je Ljajić, dodajući da je uzaludno govoriti o slobodnoj trgovini, ukidanju barijera i zajedničko­m ekonomskom prostoru ako se unilateral­no uvode barijere prema drugim partnerima zapadnog Balkana.

Trgovinska razmena između Srbije i Kosova dostigla je oko 500 miliona evra godišnje i godišnje raste pet odsto.

- Mi sa Kosovom imamo razvijenu trgovinu, budući da veliki deo prehramben­ih i građevinsk­ih proizvoda oni uvoze od nas. Jedan deo tog izvoza ide nelegalnim putem, ali ono što je jasno jeste da je ovakva odluka nastala iz političkih, ne iz ekonomskih pobuda. Povećanje poreza za deset odsto bukvalno znači da će samo naši proizvodi na rafovima biti deset odsto skuplji, što će navesti kupce da potraže jeftiniju alternativ­u - navodi ekonomista Ljubodrag Savić, i dodaje da to znači samo jedno - potpuno isključiva­nje Srbije sa kosovskog tržišta.

 ??  ?? priština prekršila cefta sporazum
priština prekršila cefta sporazum

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia