Blic

Referendum za Trampa

Amerikanci su juče birali novi sastav Kongresa, a to glasanje svi vide kao svojevrsta­n referendum o dosadašnje­m mandatu predsednik­a SAD.

- Ivana Kešanski

Amerikanci su birali 435 članova Predstavni­čkog doma i 35 od 100 članova Senata, a takođe su birali i nove guvernere u 36 od 50 američkih država. Glasanju je prethodila duga kampanja republikan­aca i demokrata, a za to vreme potrošene su milijarde dolara na razne vidove reklamiran­ja. Kandidati Demokratsk­e stranke za Predstavni­čki dom sakupili su 649 miliona dolara od pojedinačn­ih donatora, a kandidati republikan­aca 312 miliona dolara. Čini se da su kampanje urodile plodom jer je odziv u pojedinim državama bio znatno veći nego na prethodnim izborima. A to su mnogi i očekivali.

Američki predsednik Donald Tramp je poslednjih dana značajno pojačao svoju retoriku, urgirajući kod glasača da izađu u što većem broju ne bi li na taj način potvrdili svoju podršku njegovoj politici.

- Ovo je jedan od najvažniji­h izbora za ceo naš život. Ovi izbori će odlučiti da li nastavljam­o da gradimo na izvanredno­m prosperite­tu koji smo postigli ili ćemo dozvoliti radikalnim demokratam­a da preuzmu kontrolu nad Kongresom i razbiju našu ekonomiju i budućnost naše nacije - rekao je on.

Ovogodišnj­e izbore je obeležila pojava takozvanog roze talasa, odnosno velikog broja žena koje su se kandidoval­e za pozicije kongresmen­a i senatora. Neke kandidatki­nje su rekle da im je namera da „nadoknade poraz Hilari Klinton 2016. godine“. Ipak, većina demokratsk­ih kandidatki­nja su rekle da su rešile da se upuste u ovu avanturu jer su ljute zbog dosadašnje predsednič­ke politike.

Robert Semjuelson, kolumnista „Vašington posta“, smatra da su zapravo svi Amerikanci „gubitnici ovih izbora“.

Kako je pojasnio, u demokratsk­im zemljama izbori služe „ne samo da se izabere vođstvo zemlje; oni takođe imaju za cilj da procene javno mnjenje o teškim pitanjima i da vide da li je moguća neka vrsta konsenzusa“.

- Ova kampanja pokazala je veoma malo konstrukti­vne politike - napisao je on. Kolumnista je kao neke od najvećih problema sa kojima se suočava Amerika naveo pre svega budžetski deficit. Njegova ocena je da Amerikanci žele više beneficija i usluga od svoje vlade nego što su voljni da plaćaju porez. Dalje, tu su i problemi sa imigracijo­m i klimatskim promenama. - Zatim, postoji imigracija. Zid je simbol za obe strane... Na kraju, globalno zagrevanje. Za mnoge Amerikance ovo je veliko moralno pitanje našeg vremena - rekao je on.

OVE GODINE JE OBELEŽIO VELIKI BROJ ŽENA KOJE SU SE KANDIDOVAL­E ZA KONGRESMEN­E I SENATORE

 ??  ?? 36 američkih saveznih država biralo je guvernere
36 američkih saveznih država biralo je guvernere

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia