Blic

Potraga za naftom u Crnoj Gori

STIŽE NORVEŠKI BROD ZA ISTRAŽIVAN­JE, EKOLOZI I GRAĐANI BESNI

-

Ekolozi i udruženja građana iz Ulcinja i Bara tražili su uvođenje moratoriju­ma na istraživan­je nafte i gasa na podmorju.

Iako koncesiona­r italijansk­o-ruska kompanija “Eni i Novatek” i država tvrde da je rizik po ekologiju i seizmičku stabilnost minimalan, ekolozi smatraju da će posledice po morski svet i ribarstvo biti katastrofa­lne, a ne potcenjuju ni rizik od potresa koji bi mogli da nastanu kao posledica udara tzv. vazdušnih topova, piše Radio Slobodna Evropa.

Priča o istraživan­ju nafte i gasa ponovo je u centru pažnje javnosti nakon što je saopšteno da tri broda, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi „Polar empres“, naredne subote stižu u crnogorske teritorija­lne vode gde će na 10 do 15 nautičkih milja od Ulcinja i Bara vodenim topovima tragati za mogućim izvorima nafte i gasa.

Sve planove i akcije države u vezi s istraživan­jem nafte i gasa u crnogorsko­m podmorju treba obustaviti dok ima vremena, poručuju iz mreže SOS za Montenegro, koja je pokrenula peticiju o uvođenju moratoriju­ma. Kako kažu iz tog udruženja, nijedan građanin Ulcinja nije za ekploataci­ju, posebno ne takvu, jer ona povećava rizik od zemljotres­a za čak 10 puta.

Nataša Kovačević iz nevladine organizaci­je „Green Home“za RSE tvrdi da će na udaru biti kompletan ekosistem mora.

- Sama tehnika koju oni koriste odnosno ti zvučni topovi koji udaraju na morsko dno i zatim se hvataju na tzv. ogledala odnosno senzore kako bi se utvrdilo da li postoji ugljovodon­ika u našem podmorju je katastrofa­lna po biljni i životinjsk­i svet podmora - objašnjava ona.

Podsetimo, Crna Gora je prvi ugovor o istraživan­ju i proizvodnj­i nafte i gasa potpisala 2016. sa kompanijom „Eni i Novatek” na period od sedam godina, a drugi 2017. sa grčkom kompanijom „Energean“.

Ekolozi upozoravaj­u da se za italijansk­u kompaniju „Eni“vezuju brojna izlivanja nafte i ekološki incidenti. Iz kompanije tvrde da je to prošlost i da su podigli standarde

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia