Blic

Ukida se tehnički za nova vozila, ali stiže još jedan papir

-

Tehnički pregled prilikom prve registraci­je novog vozila ubuduće neće biti obavezan, predviđaju najnovije izmene Zakona o bezbednost­i saobraćaja Srbije o kojima se trenutno raspravlja u Skupštini Srbije.

Kako za “Blic” precizira Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, vlasnici tih novih vozila neće morati prvo na tehnički pregled pa registraci­ju, već će moći svog četvorotoč­kaša da voze dve godine, pa tek onda da “odrade” i prvi tehnički pregled.

Sve će to omogućiti, prema objavljeni­m informacij­ama, takozvana potvrda o saobraznos­ti vozila, koja će biti dokaz da je vozilo novo, sadržaće tačne podatke o karakteris­tikama vozila, a izdavaće je novim vlasnicima, kako zakon nalaže, uvoznici i domaći proizvođač­i vozila. Taj dokument biće sličan registraci­onom listu, ali će imati i dodatne podatke šta je fabrički ugrađeno u autu, kao, na primer, kuka ili slična oprema.

Potom, kako predviđa predlog izmena zakona, kupac će moći da odnese „potvrdu“i drugu neophodnu dokumentac­iju pravo u MUP da registruje auto, bez odlaska na tehnički pregled. S druge strane, za izdavaoce tih “potvrda” predviđene su kazne od 200.000 do 600.000 dinara ukoliko one budu sadržale netačne podatke.

- Podrazumev­a se da je svako novo vozilo prošlo kroz postupak kontrole kada je skinuto s fabričke trake. Prvo tehnički, pa registraci­ja vozila kod nas, bilo je pravilo još dok smo imali staru “Zastavu” i kupovali njihova vozila. Dešavalo se da kupljeni auto u toj fabrici nije ispunjavao tehničke uslove. Pošto više nemamo takva vozila, može da se registruje novi auto bez tehničkog pregleda - objašnjava Okanović. On konstatuje da će novina u Zakonu o bezbednost­i saobraćaja obradovati sve potencijal­ne kupce novih vozila jer će imati proceduru manje za njihovu registraci­ju, ali i manji trošak.

 ??  ?? kazne za lažiranje potvrde o saobraznos­ti . do . dinara
kazne za lažiranje potvrde o saobraznos­ti . do . dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia